Deloskop izpostavlja: Goldbergove variacije

Ljubljana, Križanke, Križevniška cerkev. Petek, 22. 7., ob 20. uri.

Objavljeno
21. julij 2016 16.40

V Križevniški cerkvi bo nocoj ob 20. uri Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije z violinistoma Dmitrijem Sitkoveckim in Janezom Podlesnikom igral Bachove skladbe: Koncert za violino v a-molu, Koncert za dve violini v d-molu in znamenite Goldbergove variacije, ki jih je prav nocojšnji gost Dmitrij Sitkovecki priredil za godalni trio in orkester.

Priredbe so bile sprejete z navdušenjem in Sitkovecki je navdihnjen z njihovim uspehom ustvaril več kot 50 priredb znanih mojstrov, med njimi Haydna, Beethovna, Brahmsa.

Sitkovecki je vsestranska glasbena osebnost. Sodeluje z glasbeniki, znanimi plesalci, književniki in igralci. Zasedal je vodilne položaje v uglednih orkestrih, vodi številne festivale in deluje kot pedagog. Od leta 2003 je glasbeni vodja Simfoničnega orkestra iz Greensbora v Severni Karolini.

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in vodi Komorni godalni orkester na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Redno deluje v Triu Clavimerata in godalnem kvartetu Dissonance ter je dobitnik številnih domačih in mednarodnih nagrad.