Deloskop izpostavlja: Simfonični orkester iz Birminghama

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana, v nedeljo, 24. 5., ob 20. uri. Klasični koncert. Zlati abonma in izven.

Objavljeno
22. maj 2015 17.08
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Simfonični orkester iz Birminghama (City of Birmingham Symphony Orchestra) se ponaša z dolgoletno zgodovino (ustanovljen je leta 1920), obsežnim repertoarjem, od Beethovna in filmske glasbe bollywooda do sodobnih simfoničnih del, in vrsto priznanih dirigentov, med njimi sta sir Adrian Boult in sir Simon Rattle (zdaj je vodja Berlinskih filharmonikov), ki so kot njegovi glasbeni vodje pustili pomemben pečat. Orkester je pod Rattlovim vodstvom postal mednarodno prepoznaven po izjemnih interpretacijah del pozne romantike in 20. stoletja ter skrbno izbranih snemalnih projektih.

Latvijski maestro Andris Nelsons kot dvanajsti glavni dirigent orkestra v  v sezoni 2014/2015 končuje birminghamsko obdobje, imenovan pa je že za glavnega dirigenta Bostonskega simfoničnega orkestra.

Pod njegovo taktirko bo orkester v nedeljo, 24. 5., ob 20. uri na sklepnem koncertu letošnje sezone Zlatega abonmaja Cankarjevega doma izvedel Sedmo simfonijo Antona Brucknerja in Četrti violinski koncert Wolfganga A. Mozarta, v katerem bo solistkamednarodno uspešna latvijska violinistka Baiba Skride. Mlada umetnica igra na Stradivarijevo violino Ex Baron Feilitzsch (1734), ki ji jo je posodil Gidon Kremer.