Deloskop izpostavlja: Koncertna vrnitev pianista Aleksandra Madžarja

Ljubljana, Cankarjev dom, 15. 2., ob 19.30.

Objavljeno
14. februar 2017 21.38
Deloskop
Deloskop

V Cankarjevem domu bo v okviru Srebrnega abonmaja nocoj ob 19.30 nastopil srbski pianist Aleksandar Madžar. V programu solističnega recitala bo izvedel Sonato za klavir op. 1 Albana Berga in Beethovnovo Sonato za klavir št. 29 v B-duru ter Chopinove Tri mazurke, op. 59 in Sonato za klavir št. 3 v h-molu.

Madžar je svoj veliki dar razvil pod vodstvom izvrstnih pedagogov v Beogradu (Arbo Valdma) in Moskvi (Eliso Virsaladze) ter pozneje v razredu Daniela Blumenthala na konservatorijih v Strasbourgu in Bruslju.

Mednarodne koncertne odre je prevzel po številnih nagradah in priznanjih prestižnih klavirskih tekmovanj v Ženevi, Leedsu in Italiji (Busoni, Umberto Micheli).

Danes nastopa s priznanimi orkestri, v komornih zasedbah in na solističnih koncertih. V zadnjih sezonah je razvil partnerstva z vidnimi glasbeniki in je reden gost komornih festivalov, izrazito usmerjenih v predstavljanje najbolj poglobljenih sporedov.

Madžar velja tudi v Sloveniji za ljubljenca občinstva, in kot je pred leti zapisal Delov kritik Jure Dobovišek, si ta status zasluži, saj se je razvil v poglobljenega, na raziskavo snovi osredotočenega in sleherne nečimrnosti očiščenega umetnika.