Deloskop izpostavlja: Londonski simfonični orkester

Cankarjev dom, Ljubljana, ob 20. uri.

Objavljeno
23. avgust 2016 16.34
V. U.
V. U.

Na 64. Ljubljana Festival prihaja v okviru letošnje srednjeevropske turneje eminentni Londonski simfonični orkester, ki velja v bogati glasbeni tradiciji Londona za najstarejši simfonični orkester, vsako leto pa pa se predstavi na kar okoli 120 koncertih.

V Cankarjev dom, kjer se bo koncert začel ob 20. uri, prihaja pod taktirko italijanskega dirigenta Gianandrea Nosede, ki ga je že vodil bodisi v centru Barbican, kjer orkester domuje, bodisi na turnejah, sicer pa je v dosedanji karieri devet let vodil Filharmonike BBC in bil desetletje prvi tuji gostujoči dirigent Marijinega gledališča.

Znan je tudi kot glasbeni vodja Teatra Regio Torino, ki ga je ponesel med mednarodno uveljavljene sestave s številnimi produkcijami, turnejami, snemanji ter filmskimi projekti.

Solistka večera bo slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki ustvarja bleščečo mednarodno kariero, prav s Prvim violinskim koncertom Sergeja Prokofjeva, ki bo ob uverturi v Mojstre pevce nürmberške Richarda Wagnerja in Simfoniji št. 2 Sergeja Rahmanina tudi v programu nocojšnjega koncerta, pa je leta 2012 uspešno debitirala z Orkestrom Marijinega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva.