Deloskop izpostavlja: Mak Grgić

Ljubljana, Plečnikova hiša, 13. 7., ob 20.30.

Objavljeno
12. julij 2017 19.06
M. V.
M. V.

Nocojšnji gost ciklusa kitarskih koncertov Imago Sloveniae bo Mak Grgič, inovativni kitarist in pedagog, čigar repertoar sega od avantgardnih del in filmske glasbe do velikih klasikov kitarskega kanona, zgodnje glasbe, popa in jazza.

Njegov zadnji album Cinema Verismo, ki ga je izdala založba Marquis Music leta 2014, se osredotoča predvsem na glasbo, uporabljeno v svetovni kinematografiji zadnjih desetletij, in vključuje tako klasične kompozicije, uporabljene v filmih, kot transkripcije glasbe, pisane posebej za film.

Mladi kitarist je sicer premierno uglasbil številne nove skladbe, med njimi glasbo Nine Šenk s kvartetom Jack, glasbo Davida Crowella (skladatelja in saksofonista Philip Glass Ensembla), glasbo Christiana Careyja in mnogih drugih.

Grgić je končal doktorski študij glasbe na Univerzi v Južni Kaliforniji kot študent Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta, članov Kitarskega kvarteta Los Angeles.

Med študijem je deloval tudi kot asistent profesorja Briana Heada, umetniškega vodje GFA, vodilnega združenja za klasično kitaro v ZDA. Danes poučuje na Univerzi Mount St. Mary’s v Los Angelesu, je umetniški vodja festivala za interdisciplinarne umetnosti M.A.R.S. ter zagrebškega Mednarodnega kitarskega festivala. V sklopu dobrodelnih aktivnosti deluje kot mentor pri Fundaciji Bosana, ki zbira in donira sredstva za študente v Bosni in Hercegovini.