Deloskop izpostavlja: Nocoj uvod v goriške Glasbe sveta

Vrt pred gradom Kromberk, ob 21. uri.

Objavljeno
08. avgust 2016 16.17
Posodobljeno
09. avgust 2016 06.00
V. U.
V. U.

Glasbe sveta v organizaciji Goriškega muzeja in kulturno-umetniškega društva Morgan bodo v letošnji peti ediciji ponudile četverico koncertov, vselej ob torkih ob 21. uri in vselej na vrtu gradu Kromberk pri Novi Gorici.

Prihodnji torek, 16. avgusta, napovedujejo gostovanje z dvema grammyjema nagrajenega oboista Paula McCandlessa in njegovih glasbenih sodelavcev iz italijanskega Barija, skupine Fabularase, sledili bodo domačini – 23. Katja Šulc kvintet in 30. Vinko Globokar s kvintetom Slowind –, za nocojšnji uvod pa napovedujejo koncert dveh triov, Etnoploča in Vasko Atanasovski tria.

Prvega, ki deluje v zamejskem prostoru, sestavljajo Aleksander Ipavec na harmoniki, Piero Purini na saksofonih in Matej Špacapan na trobenti, izvaja pa mešanico klezmerja, tradicionalne judovske glasbe, ki izvira iz jugovzhodne Evrope, in balkanskih ter zahodnjaških melodik.

V energičnem Vasko Atanasovski triu poleg znanega skladatelja, saksofonista in flavtista Atanasovskega igrata še prav tako mednarodno uveljavljena tolkalist Marjan Stanič ter kitarist Dejan Lapanja. Zasedba obstaja pet let in je pred izdajo tretjega albuma, tokratni repertoar pa bo izvedla »izštekano«, na akustičnih glasbilih, kar bo, sodeč po besedah organizatorjev, dalo skladbam drugo podobo in zvočne dimenzije.