Deloskop izpostavlja: Orkester italijanske Švice

Maribor, dvorana Union. Petek, 21. 10., ob 19.30.

Objavljeno
20. oktober 2016 17.36
Orchestra Svizzera Italiana, OSI al LAC, Lugano
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

V mariborski dvorani Union bodo nocoj ob 19.30 izvedli prvi koncert letošnje sezone Orkestrskega cikla.

Gostoval bo Orkester italijanske Švice, eden najvidnejših med trinajstimi profesionalnimi švicarskimi orkestri. Pod vodstvom dirigenta Markusa Poschnerja in s solistko, pianistko Katio Buniatišvili bodo izvedli Beethovnovo Uverturo Egmont, Mozartov Koncert za klavir in orkester št 24 v c-molu in Schubertovo Simfonijo št. 8 v c-duru.

Orkester italijanske Švice je kot radijska zasedba nastal leta 1935. V obmejnem prostoru Italije in Švice pa je že konec štiridesetih let prispeval k porajanju koncertnega življenja te regije in ustanovitvi festivalov v Luganu, Loracnu in Asconi.

Orkester je deloval pod taktirko številnih glasbenih velikanov. Med najvidnejšimi so bili Igor Stravinski, Richard Strauss, Krzysztof Penderecki ...

Letošnjo sezono je dosedanjega vodjo Vladimirja Aškenazija nasledil mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Markus Poschner. Solistka nocojšnjega koncerta bo mlada gruzijska pianistka Katia Buniatišvili, ki velja za tehnično neoporečno, muzikalno popolno in karizmatično glasbeno poustvarjalko.