Deloskop izpostavlja: Vinko Globokar in Kvintet Slowind

Kromberk pri novi Gorici, Grad Kromberk, 30. 8., ob 21. uri.

Objavljeno
29. avgust 2016 15.31
M. V.
M. V.

Na Gradu Kromberk bodo festival Glasbe sveta nocoj ob 21. uri sklenili s koncertom Vinka Globokarja ob spremljavi Kvinteta Slowind.

Pihalni kvintet v zasedbi Vinko Globokar (pozavna), Aleš Kacjan (flavta), Jurij Jenko (klarinet), Matej Šarc (oboa), Metod Tomac (rog) in Paolo Calligaris (fagot) deluje že več kot 20 let in sodi med naše najvidnejše izvajalce del sodobnih in še neuveljavljenih skladateljev. So redni in cenjeni gostje slovenskih in tujih odrov.

Med skladatelje, ki kvintetu zaupajo krstne izvedbe, sodi tudi Vinko Globokar, svetovno uveljavljeni skladatelj, pozavnist in dirigent. Dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo in francoskega odlikovanja Chevalier des Arts et des Lettres pogosto najde navdih za skladbe v družboslovnih in humanističnih temah. Pri skladanju zelo drzno uporablja nove tehnike, nove glasbene materiale in nove oblike. Na nocojšnjem koncertu bo pihalni kvintet izvajal Globokarjeve etno skladbe, Globokar pa se bo v nekatere vključil z improvizacijskimi vložki.