Deloskop izpostavlja: Zlati abonma in Freiburški baročni orkester

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Sreda, 10. 2., ob 20. uri.

Objavljeno
09. februar 2016 18.48
T. Ju.
T. Ju.

Tretji koncert Zlatega abonmaja bo predstavil zasedbo, ki velja za vrhunsko avtoriteto v izvajanju baročne glasbe, še posebno del Johanna Sebastiana Bacha.

Freiburški baročni orkester (Freiburger Barockorchester) so leta 1987 ustanovili študenti glasbe, da bi poživili baročno glasbo z novimi zvoki, svoje poslanstvo pa uresničujejo tudi z izjemno tehnično izvedbo na zgodovinskih glasbilih in načrtnim raziskovanjem glasbenih rokopisov baročnih mojstrov.

Orkester je s svojimi dosežki postavljal nova merila zgodovinsko ustrezni interpretaciji, s kontroverznimi izvedbami (na primer Bachove Maše v h-molu) pa sprožal tudi zanimive polemike.

Ansambel, ki ga od leta 1997 glasbeno vodi violinistka Petra Müllejans, razširja repertoar z deli mojstrov klasicizma, zgodnje romantike in tudi sodobnosti, na nocojšnjem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pa bo nastopil z glasbo Johanna S. Bacha in njegovih sodobnikov – ustvarjalcev, ki jih je skladatelj zelo cenil, prepisoval njihove rokopise in njihova dela pogosto tudi prirejal.