Deloskop izpostavlja: Zlati abonma in Freiburški baročni orkester

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Sreda, 10. 2., ob 20. uri.

sre, 10.02.2016, 06:00

Tretji koncert Zlatega abonmaja bo predstavil zasedbo, ki velja za vrhunsko avtoriteto v izvajanju baročne glasbe, še posebno del Johanna Sebastiana Bacha.

Freiburški baročni orkester (Freiburger Barockorchester) so leta 1987 ustanovili študenti glasbe, da bi poživili baročno glasbo z novimi zvoki, svoje poslanstvo pa uresničujejo tudi z izjemno tehnično izvedbo na zgodovinskih glasbilih in načrtnim raziskovanjem glasbenih rokopisov baročnih mojstrov.

Orkester je s svojimi dosežki postavljal nova merila zgodovinsko ustrezni interpretaciji, s kontroverznimi izvedbami (na primer Bachove Maše v h-molu) pa sprožal tudi zanimive polemike.

Ansambel, ki ga od leta 1997 glasbeno vodi violinistka Petra Müllejans, razširja repertoar z deli mojstrov klasicizma, zgodnje romantike in tudi sodobnosti, na nocojšnjem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pa bo nastopil z glasbo Johanna S. Bacha in njegovih sodobnikov – ustvarjalcev, ki jih je skladatelj zelo cenil, prepisoval njihove rokopise in njihova dela pogosto tudi prirejal.

Prijavi sovražni govor