Deloskop napoveduje: Filharmonični orkester BBC

V Narodnem domu Maribor bodo sezono Orkestrskega cikla sklenili s koncertom enega najpomembnejših britanskih simfoničnih orkestrov.

Objavljeno
10. maj 2012 14.44
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

 Filharmonični orkester BBC spada v šestčlansko družino BBC-jevih zasedb.

Na prvem gostovanju v letošnji prestolnici evropske kulture bo orkester nastopil pod taktirko Juanja Mene, španskega dirigenta, ki je v sezoni 2011/2012 vodstvo orkestra prevzel od predhodnika Gianandrea Nosede. Z britanskimi filharmoniki je na evropski turneji tudi mlada argentinska violončelistka Sol Gabetta.

Mednarodno kariero je začela po debitantskem nastopu z Dunajskimi filharmoniki in dirigentom Valerijem Gergijevom v Luzernu leta 2004 ter kmalu prejela dve nagradi, echo in nominacijo za grammyja.

Tokrat bo solistka v Schumannovem Koncertu za violončelo in orkester v a-molu iz leta 1850. Orkester bo izvedel še priljubljene Elgarjeve variacije Enigma, v katerih skladatelj portretira svoje prijatelje, in znamenito Schubertovo Osmo simfonijo v dveh stavkih, imenovano Nedokončana, danes eno najpogosteje izvajanih simfonij

Dirigent: Juanjo Mena. Solistka: Sol Gabetta (violončelo). Spored: F. Schubert (Simfonija št. 8, »Nedokončana«), R. Schumann (Koncert za violončelo in orkester v a-molu, op. 129), E. Elgar (Variacije na lastno temo Enigma, op. 36).