Deloskop napoveduje: MePZ Glasbene matice Ljubljana

Na slavnostnem koncertu ob 120. obletnici delovanja bo nastopil v družbi Seniorskega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana in Komornega orkestra Akademije za glasbo.

Objavljeno
09. januar 2012 13.59
Deloskop glasbena matica zbor koncert glasba Primož Leskovec Živa Ploj Peršuh Špela Podgoršek
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 1891. Že s prvim dirigentom Matejem Hubadom je dosegel pomembne uspehe doma in v tujini.

Glavno programsko vodilo je bilo in je še danes izvajanje izvirnih (predvsem novih) del slovenskih skladateljev. Po drugi svetovni vojni so zbor vodili številni priznani dirigenti, kot so Ciril Cvetko, Borivoj Savinski, Janez Kumar, Ferdo Pirc, Igor Lavrič, Pavel Mihelčič, Milivoj Šurbek, dr. Mirko Cuderman in Janez Jocif, ki je z zborom praznoval stoto obletnico ustanovitve.

V zadnjem obdobju sta med drugimi zborovodsko poslanstvo opravljala Tomaž Tozon in Sebastjan Vrhovnik. Od leta 2009 je umetniška vodja Špela Podgoršek in tudi pod njenim vodstvom zbor redno koncertira, se udeležuje revij, festivalov in tekmovanj. Lani, ob dvajseti obletnici samostojnosti Slovenije, je nastopil v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Na slavnostnem koncertu ob 120. obletnici delovanja bo nastopil v družbi Seniorskega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, ki ga bo vodil Primož Leskovec, in Komornega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh.