Deloskop napoveduje: Mozartine

V tej sezoni bodo Mozartine obsegale štiri nedeljske koncerte, ki se bodo enkrat mesečno (z izjemo aprila) do maja zvrstili v Slovenski filharmoniji.

Objavljeno
26. januar 2012 21.37
glasba, koncert, mozartine, beethoven, haydn, Ertüngealp, Hudnik, Simfonični orkester RTV
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

Nedeljski matinejski abonmajski koncertni cikel Mozartine Simfonični orkester RTV Slovenija prireja že deseto sezono.

Programsko se abonma navezuje predvsem na skladbe klasicističnega in zgodnjeromantičnega obdobja. V tej sezoni bo obsegal štiri nedeljske koncerte, ki se bodo enkrat mesečno (z izjemo aprila) do maja zvrstili v Slovenski filharmoniji.

Izbor znanih skladb, priljubljenih del glasbene orkestrske in koncertne literature, nastale v drugi polovici 18. in v prvi polovici 19. stoletja, je pripravil uveljavljeni turški simfonični in operni dirigent Alpaslan Ertüngealp, letošnji umetniški vodja in dirigent Mozartin.

Za prihajajoči uvodni matinejski koncert je Ertüngealp za prvi del izbral dve Haydnovi deli – Simfonijo št. 1 v D-duru in Koncert za violončelo in orkester v C-duru. V slednji bo kot solist nastopil violončelist Milan Hudnik, član Simfonikov RTV Slovenija, ki že dobrih dvajset let na domačih in tujih koncertnih odrih muzicira v duetu s pianistko Hermino Hudnik.

V drugem delu bo zazvenela Beethovnova Osma simfonija v F-duru, op. 93. Predzadnja simfonija je skladateljeva najbolj vedra in polna življenjskega optimizma, pa tudi najkrajša, saj traja slabe pol ure.