Deloskop napoveduje: Rambo Amadeus

Rambo Amadeus - Kino Šiška, Ljubljana, 8. 12., ob 21. uri. Koncert.

Objavljeno
06. december 2011 13.16
Posodobljeno
08. december 2011 11.00
Stanka Glogovič
Stanka Glogovič

Antonije Pušić velja za enega najizvirnejših izvajalcev popularne glasbe na območju Balkana zadnjih dveh desetletij. Multimedijski umetnik, glasbenik in komponist je kariero začel pred več kot dvema desetletjema.

Z objavo prvega albuma O tugo jesenja (PGP RTB, 1988) je za svojo glasbo, mešanico jazza, funka in rocka, v kateri se raperska naracija prepleta z zafrkantskimi besedili, kitarski rifi in vokali, značilnimi za narodno-zabavno glasbo, lansiral izraz »turbo folk«. V tem obdobju si je nadel umetniško ime Rambo Amadeus (sestavljenka imen Johna Ramba in Wolfganga Amadeusa Mozarta) in s tem imenom objavil več plošč. Med njimi je enajst studijskih albumov, na katerih so avtorska besedila s pronicljivim in duhovitim komentiranjem družbenopolitičnih dogodkov.

V Ljubljani je nazadnje gostoval pred dvema letoma s skladbami s studijskega albuma Hipišizik metafizik (2008). Tokrat prihaja z najnovejšim izdelkom Rambo Amadeus & Mutant Dance Sextet u Domu sindikata (Menart/Metropolis, 2011). To je njegov koncertni album, posnet v beograjskem Domu sindikata, na katerem je več kot polovica novih pesmi, ostalo pa so pesmi s prejšnjih plošč, vendar v novih aranžmajih in z osveženo pihalno sekcijo.