Deloskop napoveduje: Samo Šalamon

Eden najbolj prodornih jazzovskih instrumentalistov z novim projektom.

Objavljeno
23. februar 2012 16.14
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

 Slovenski jazzovski kitarist in skladatelj mlajše generacije Samo Šalamon je v tujini eden bolj zaželenih koncertantov in glasbenih sodelavcev na področju sodobnega jazza. S projektom 2Alto ga v družbi Lorena Stillmana, Johna O'Gallagherja in Roberta Danija čaka štiridnevna koncertna turneja po Sloveniji.

Kljub mladosti (rojen je bil leta 1978 v Mariboru) ima Šalamon za seboj zavidljiv niz avtorskih projektov in sodelovanj z znanimi imeni na mednarodnem glasbenem prizorišču, številne turneje ter dvanajst avtorskih albumov, objavljenih pri znanih založbah (Fresh Sound New Talent, Splasc(h) Records idr.).

Za ustvarjanje je v tujini prejel odlične kritike – ameriška strokovna revija Guitar Player ga je razglasila za enega izmed desetih najvplivnejših instrumentalistov mlajše generacije, v knjigi Penguin Guide to Jazz so njegovo ploščo Ornethology iz leta 2003 uvrstili med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazzovske glasbe –, doma pa od uveljavljenih glasbenih publicistov prejema najvišje ocene.

Ob snovanju novih glasbenih projektov – na leto izda najmanj eno cede ploščo – poučuje na svoji glasbeni šoli Takt Ars v Mariboru, trenutno končuje doktorat (o vplivu ameriške poezije na mlajšo slovensko poezijo).

O najnovejšem projektu pravi, da gre tako pri igranju kot komponiranju za nadgradnjo njegovih prejšnjih projektov, v katerih je iz zasedbe izključil vse basovske instrumente in dal kitari povsem drugačno vlogo, kot jo ima v standardni jazzovski zasedbi.­ Njegovo raziskovanje zvoka in drugačnih zvočnih okolij je osnova tudi za enajst novih kompozicij.

Za tokratni projekt 2Alto, zasedbo dveh saksofonov, kitare in bobnov, jih je pisal z mislijo na dva priznana newyorška saksofonista, Lorena Stillmana in Johna O'Gallagherja. O njiju dodaja, da »ima vsak popolnoma svoj slog – Stillman bolj liričen, O'Gallagher bolj agresiven, tako da so tudi kompozicije in aranžmaji narejeni v tem smislu«.

Z obema glasbenikoma, ki ju sicer pozna – objavljali so pri isti španski založbi Fresh Sound New Talent –, bo prvič igral skupaj, zasedbo pa dopolnjuje italijanski bobnar Robert Dani, ki smo ga v Šalamonovih projektih že večkrat imeli priložnost slišati.

Čaka nas prvovrsten koncert vrhunskih glasbenikov, s katerimi bo v sklopu mini februarske koncertne turneje, ki jo bo začel danes zvečer v švicarskem Bellikonu (tam je posnel lani izdano ploščo Almost Almond), v Sloveniji tokrat nastopil kar na štirih zaporednih koncertih, v Divači, Murski Soboti, Mariboru in Ljubljani.