Depeche Mode naslednjo pomlad spet v Ljubljani

Britanski trio bo predstavil nov album Spirit, ki je v zaključni fazi nastajanja

Objavljeno
14. oktober 2016 17.20
Depeche Mode
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Nedavno so v muzeju sodobne umetnosti Trienale v Milanu v Italiji pripravili poseben medijski dogodek, na katerem so člani skupine Depeche Mode Andy Fletcher, Martin Gore in Dave Gahan dobro razpoloženi novinarjem iz cele Evrope in veliki gruči italijanskih oboževalcem predstavili napovedano svetovno turnejo ob izidu albuma Spirit.

Milanski Trienale je imel poseben režim obiska in zelo natančen protokol ob medijskem dogodku, ko so Depeche Mode nedavno napovedali izdajo novega albuma Spirit spomladi naslednje leto in svetovno turnejo z naslovom Global Spirit Tour. Predstavili so le evropski del turneje, za katerega pričakujejo, da bo šlo gledati in poslušati Dava Gahana, Martina Gora in Andyja Fletcherja več kot milijon in pol obiskovalcev v 32 mestih in 21 državah po Evropi.

Turnejo bodo začeli v Stockholmu na Švedskem 5. maja naslednje leto, končala pa se bo 23. julija v Cluju v Romuniji. Vmes pa se bodo že 14. maja ustavili v Ljubljani, kjer bodo nastopili v dvorani Stožice. Spomladanski del svetovne turneje bo po Evropi, nato pa se bodo poleti odpravili na turnejo po Severni in Južni Ameriki. To bo njihova 18-ta svetovna turneja. Njihovo prejšnjo ob izidu albuma Delta Machine je videlo in slišalo več kot 2,5 milijona obiskovalcev, kar je bilo leta 2013 najbolj uspešna svetovna turneja. Tudi na tej turneji bodo nadaljevali z dobrodelnim projektom Charity: Water, ki podpira urejanje čiste pitne vode v območjih sveta, kjer ta ni vsem dostopna.

Album Spirit, ki je še v fazi nastajanja, je 14-i studijski album skupine Depeche Mode. Pesmi so snemali v Združenih državah Amerike v Santa Barbari in New Yorku, produciral pa jih je James Ford, ustanovni član skupine Simian Mobile Disco. Skupina je doslej prodala več kot sto milijonov izvodov albumov in nastopila pred 30 milijoni oboževalcev. Depeche Mode ostajajo tako popularni in nekoliko drugačni, gotovo pa zelo vplivni, saj jih mnogi glasbeniki navajajo kot vzornike in inspiratorje.

Da glasba veliko pomeni tudi njihovim oboževalcem smo bili priča na posebnem medijskem dogodku v Milanu, kjer so poleg novinarjev iz cele Evrope, na balkon dvorane spustili tudi njihov oboževalce, ki so začeli vreščati, ko so se fantje pojavili na odru, in prav kmalu tudi skandirati »Depeche Mode, Depeche Mode«. Vreščanje pa se je stopnjevalo, ko jih je Gaham pozdravil z - ciao, Milano. In ko se je nekdo od oboževalcev zadrl z odra - Vi ste edinstveni, se je Gaham nasmehnil in dejal - natančno tako, kar je povzročilo obilo smeha.

Gaham je poudaril, da so zelo zadovoljni s posnetki skladb za album Spirit. Nato pa so spustili eno skladbo težkih ritmov in pomenljivih besed, saj se začne z Where's the revolution, c'mon people, you're letting me down (Kje je revolucija, hej ljudje, razočarali ste me). Dodal je še, da jim je James Ford pomagal narediti res izjemno zveneč album. »Upam, da vam bo všeč. Mi smo zelo ponosni nanj.«

Martin Gore pa je predstavil pomembnost njihovega dobrodelnega dela, ki ga skupaj z njihovimi oboževalci in drugimi izvajajo že nekaj let. Predstavil je projekt Charity: Water, ki mora biti znan vsakemu. »To je zagnana organizacija, ki si prizadeva pripeljati čisto pitno vodo vsakomur na tem planetu. Na prejšnji turneji smo s pomočjo oboževalcev zbrali 1,4 milijona evrov za to organizacijo. Ta denar se je porabil za zagotovitev čite pitne vode ljudem v Keniji, Kambodžiji, Etiopiji in Ruandi. Kmalu vas bomo obvestili, kako lahko vi pomagate, kajti na svetu je še veliko ljudi brez čiste pitne vode,« je še pojasnil Gore.