Dr. John - Doktor za voodoo blues

Sloviti neworleanški glasbenik je sinoči nastopil v ljubljanskem Kinu Šiška.

Objavljeno
09. november 2014 13.36
Dr. John The Night Trippers
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ljubljana - Dr. John, s civilnim imenom Malcolm John »Mac« Rebennack, bo čez 12 dni dopolnil 74 let in je trenutno na evropski turneji. Pred njim je še sedem koncertov, turnejo pa bo končal na svoj rojstni dan 21. novembra v Utrechtu na Nizozemskem. Decembra bo nadaljeval turnejo po Združenih državah Amerike. Nekaj od teh nastopov je že razprodanih.

Zanimanje za tega izjemnega pianista in pevca, predvsem pa zanimivega pripovedovalca sočnih zgodb, je bilo tudi pri nas veliko, kajti občinstvo zelo širokega generacijskega razpona, od študentov do njegovih sovrstnikov, je sinoči napolnilo Katedralo ljubljanskega Kina Šiška. Prišli so prisluhniti dobesedno živi legendi prepoznavnega zvoka pisanega New Orleansa.

Napovedala ga je njegova spremljevalna skupina ob zvokih pesmi The Doctor Is In, koncert pa je začel z eno najbolj znanih pesmih iz New Orleansa Iko Iko, ki ima svoje korenine v afriški otroški pesmi, kar nekaj glasbenikov pa si pripisuje avtorstvo. Dr. John je mojster voodoo glasbene godlje, ki preveva njegovo rojstno mesto, saj se je v tej stilski raznolikosti odlično znašel, kar pričajo njegove zelo različne pesmi skozi celotno kariero.

Na oder je prišel počasi, ob pomoči dveh palic, od katerih je bila ena okrancljana s številnimi amuleti, mojoti in jinxi, njegov klavir pa je krasila lobanja. Kot pojava je bil prav lično urejen voodoo dandy. Večino koncerta je ta glasbeni ekscentrik preigraval klavir in klaviature, le pri eni pesmi je vstal in igral kitaro.

Dr. John je šestkratni prejemnik nagrade grammy in naj bi na turneji sicer predstavljal svoj letošnji albuma Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch, ki ga je posvetil slovitemu someščanu pevcu in trobentaču Louisu Armstrongu.

Ljubljanskemu občinstvu je zaigral le eno skladbo z novega albuma, in sicer izjemno optimistično skladbo What a Wonderful World, ki jo je zasedba zaigrala zelo poskočno. Njegovo petčlansko spremljevalno zasedbo (organist, baskitarist, bobnar in kitarist) je vodila pevka in pozavnistka Sarah Morrow, med drugim pa so izvedli pesmi Qualified, Locked Down, Big Shot, How my dog dont bark when you come around?, I Walk on Guilded Splinters, Souful warrior, Doctor Blooze, Love for Sale, Mama Roux in gospelovsko otožnico Motherless Child.

Dr. John ni znan toliko po tem, da bi imel res velike uspešnice, temveč predvsem po drznem kombiniranju glasbenih stilov, kar ga je uveljavilo kot svetovno vplivnega glasbenika. Njegove raznolike pesmi prinašajo sočne zgodbe z obrobja, saj je izjemen pripovedovalec kratkih zgodb, zato si je pri tem tudi pomagal z branjem besedil. Precejšen del njegovih pesmi prinaša zgodbe iz New Orleansa, mesta tudi znamenitega kot rojstno mesto jazza in tudi zaradi karnevala Mardi Gras.

Vendar je občinstvu privoščil tudi svoji dve največji uspešnici Right Place, Wrong Time in Such a Night, s katero je končal koncert. In res bi lahko upravičeno vzkliknili - kakšna noč.

Dr. John seveda ni pritegnil pozornosti le zaradi svoje izjemne gibkosti, ali pa virtuoznega igranja klavirja, temveč predvsem zaradi celovite pojavnosti kulturne mešanice enega najbolj afriško-evropskih mest v Združenih državah Amerike, ki je postala svetovno prepoznavna in je poosebljena v glasbi in liku Dr. Johna. Dvourni koncert pa so Dr. John & The Nite Trippers zaključili s poskočnim dodatkom.