Druga godba: Svetovni festival v majhnem mestu

Druga godba poskrbi, da izvemo, kaj se v svetu glasbe dogaja, in to je tudi najboljši smisel takega festivala.

Objavljeno
01. junij 2015 19.36
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Že vrsto let zapored angleška glasbena revija Songlines uvršča Drugo godbo med 25 najboljših festivalov na svetu. Ne zaradi števila obiskovalcev, ne zaradi prestižnih dvoran, temveč predvsem zaradi programa.

Pred tremi leti je programski odbor festivala uvedel strnjen program in pripravil kar 29 ur neprekinjenega dogajanja. Sčasoma so tempo vendarle omilili in počasi Druga godba spet zapolnjuje tri dni, s tem da je običajno prvi dan posvečen vodilni temi. Letos je to bila ljubljanska založba Glitterbeat Record, ki je bila lani na svetovnem sejmu glasb sveta Womexu izbrana za najboljšo založbo. V okviru tega večera so nastopili Aziza Brahim, Noura Mint Seymali in Dennis Bovell.

Značilnost letošnje Druge godbe je bil v tem, da so se tokrat programsko zelo potrudili in predstavili različnost ženskega vokala, vključno z bosanskim pevcem Božom Vrečo. Predstavnici domače vokalne različnosti sta bili skupina Katalena in Vesna Zornik.

Festival je ponudil pisano množico ženskih vokalov Čeprav lokalno obarvani, so ti glasovi zveneli univerzalno. V okviru podpornega progama so pripravili tudi razpravo na temo Ženska v glasbah sveta.

Tu je treba poudariti, da so bili koncerti dobro obiskani, vendar se je zaradi omejenih zmogljivosti tudi zgodilo, da si vsi niso mogli ogledati vseh koncertov, kar seveda postavlja pod vprašaj koncept, ko nakup vstopnice ne zagotavlja stoodstotno tudi ogleda vseh dogodkov festivala.

Ko je svojčas Druga godba še domovala v ljubljanskih Križankah in je ta ekskluziven koncertni prostor bil veliko bolj javno dostopen, kot je sedaj, se seveda nikoli ni zgodilo, da si nekdo, ki je kupil vstopnico za festival, ne bi mogel ogledati koncerta. Tudi če so bile Križanke razprodane, kot se je to nekajkrat zgodilo, so si lahko vsi, ki so vstopnice kupili, koncert tudi ogledali. Sedaj pa, ko se Druga godba dogaja v Cankarjevem domu, Kinu Šiška, v klubih na Metelkovi in v Stari mestni elektrarni, je to ne le logistično zapleteno, ampak tudi onemogoča vsem ogled vseh koncertov.

Korak naprej je naredila Mestna občina Ljubljana, ki je končno prepoznala festival kot kulturno obogatitev mesta in pomembno turistično priložnost ter ga je letos tudi finančno podprla. Vsekakor je v veliko pomoč bil Ljubljanski potniški promet, ki je drugogodbenike tri dni brezplačno prevažal po mestu, v petek pa so priskrbeli celo za dva posebna avtobusa, ki sta prepeljala občinstvo iz Kina Šiška na Metelkovo.

Druga godba ostaja svetovni festival v majhnem srednjeevropskem mestu, ki zaradi programa razširja obzorja domačemu in vse pogosteje tudi tujemu občinstvu. Poskrbi, da izvemo, kaj se v svetu glasbe dogaja, in to je tudi najboljši smisel takega festivala.