Dulsori: Utrip Južne Koreje

Tolkalska zasedba bo nocoj 
v Cankarjevem domu odprla festival Nasmeh Koreje.

Objavljeno
10. februar 2012 09.46
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Danes bo v Gallusovi dvorani zadonelo po korejsko. Zasedba Dulsori bo pripravila predstavo Binari z dobrimi željami za vse in odprla festival Nasmeh Koreje. O tolkalskem spektaklu smo se pogovarjali z menedžerko zasedbe Lee Ji-Eun.

Dulsori pomeni 'utrip dežele', utrip materinega srca pa vsakdo sliši najprej. Kakšen je pomen ritma in utripa v vsakdanjem življenju Koreje?

V Koreji utrip predstavlja življenjsko energijo, podobno kot v številnih drugih kulturah. Tej energiji pravimo shin-myung in Korejci se z njo rodimo. Beseda pomeni notranjo strast in ljubezen do življenja in ima pomembno vlogo v korejski kulturi. Na koncertih zasedbe Dulsori z različnimi ritmi in utripi navdihnemo občinstvo, da izrazi navdušenje in čustva z veliko energijo, da vzpostavi stik z ljudmi okoli sebe, in jih popeljemo do vrhunca predstave. Upamo, da bo shin-myung, ta življenjska energija, še naprej srčika sodobne umetnosti in bo pomagala ljudem živeti v sožitju s sosedi ter preseči okostenele vrednote in predsodke.

Bobni so eden prvih inštrumentov, ki jih je naredil človek. So bili namenjeni pogovoru z bogom?

Menim, da so vsi zvoki način komuniciranja z bogom ali nadnaravnim.

Kako je tovrstno sporazumevanje prisotno v vaši glasbi?

Prepričani smo, da ima vsak inštrument svojega duha, zato lahko z njim sporočamo in sprejemamo sporočila boga. Med tolkali buk (valjasti boben) in janggu (dvostranski boben v obliki peščene ure), ki sta narejena iz usnja, predstavljata zvoke Zemlje, kkwanggwari (majhen ročni gong) in jing (gong), ki sta narejena iz kovine, predstavljata zvoke nebes.

Trudimo se igrati tako, da zadovoljimo boga. Na drugi strani je v korejski kulturi pevčev glas posrednik med Zemljo in nebesi. Zvoki inštrumentov in človeškega glasu so usklajeni in ponazarjajo zvok Zemlje, nebes in človeka.

Torej ima vsak boben svojo vlogo?

Veliki bobni simbolizirajo princip delovanja vesolja in prepleta jina in janga. Ritem velikega bobna je srčika korejskega utripa. Majhni bobni s poskočnimi ritmi med koncertom dajejo veselo energijo. Janggu je praktičen inštrument, primeren za različne ritme in tempe. Nanj lahko igramo tako, da sedimo na tleh, stoje ali med plesom. Ritem janggu bobna občinstvo povabi na ples. Glavna vloga bobna buk je, da daje ritem z močjo in strastjo, ki jo razširi na plesalce. Ta boben naši glasbi daje osnovni ritem in je ključen za vse plesne gibe.

Koreografija je pomeben del vašega nastopa. Ali pripoveduje kakšno zgodbo?


Osnovni koncept predstave zasedbe Dulsori so dobre želje. »Well-Wishing Binari« je koncert dobrih želja, ki izhaja iz korejske tradicionalne glasbe, namenjen vsem občinstvom. Imenuje se Binari, kar dobesedno pomeni »pritegniti hrepeneče srce z nadnaravnemu«. Med nastopom igramo in plešemo ter želimo, da bi bilo občinstvo srečno in da bi se mu uresničile želje. Ko občinstvo s ploskanjem postane eno z izvajalci začuti magičnost trenutka in izkusi neskončno svobodo. To boste videli tudi v Ljubljani, ko bo za vas igrala sedemčlanska postava.
Člani zasedbe Dulsori igrajo vsak nekaj inštrumentov in tudi pojejo. Na primer, ko izvajalec igra na gayageum (petindvajset strunsko citram sorodno glasbilo) ga spremeni v ritmični inštrument v skladbi Ples petih bobnov, medtem ko pevec hkrati še energično igra na velike bobne.

Zasedba je dejavna od leta 1984. Koliko izvajalcev se je doslej zamenjalo v postavi?


Vodja in ustanovitelj zasedbe Dulsori Kap Hyun Moon je še edini, ki je v zasedbi ves čas. Ustanovil je Dulsori leta 1984 in je takrat tudi bil izvajalec. Sprva so v zasedbi igrali le na tolkala, leta 2004 pa smo se nekoliko posodobili in so v zasedbi še različni inštrumentalisti in pevci. Tako lahko izvajamo več različnih glasbenih slogov. Večina sedanjih članov pa je nekoliko starejših od 20 let.