Dunajska opera prihaja v Ljubljano

Gostovanje slovite operne hiše z Mozartovo opero v koncertni obliki.

Objavljeno
21. marec 2013 13.53
Posodobljeno
22. marec 2013 08.00
Dunajski filharmoniki bodo danes počastili slovensko predsedovanje EU
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura
Dolgo pripravljana in na tihem načrtovana velika poteza avstrijske in slovenske glasbene kulture se očitno začenja uresničevati. Sloviti ansambel Državne opere, to so Dunajski filharmoniki, zbor Državne opere in izbrani solisti gosti bodo junija naslednje leto nastopili v Ljubljani.

Gostovanje Dunajčanov v Ljubljani je avstrijska uradna informacija, ki zajema tudi druge poti ansambla v tujino; tako bodo septembra 2013 gostovali s koncertno izvedbo Mozartove Figarove svatbe v Hamburgu, novembra 2013 z isto opero, a v scenski verziji, v Bolšoj teatru v Moskvi, februarja in marca 2014 bodo v okviru Dunajskega spomladanskega festivala gostovali v New Yorku v sloviti dvorani Carnegie Hall s koncertno izvedbo Bergovega Wozzecka in z Beethovnovo Deveto simfonijo.

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je informacijo potrdil in dodal, da so se pogovori za gostovanje začeli že pred leti, in sicer z direktorjem Državne opere Dominiqueom Meyerjem. Kot okvirni datum so sprejeli junij 2014, Brlek pa se še dogovarja, v kakšni obliki oziroma na kateri lokaciji naj bi bila opera izvedena.

V igri sta Cankarjev dom in Kongresni trg s čim bolj množično in hkrati dostopno udeležbo ljudi, in kajpada z dobro pripravljenim ozvočenjem in odrom, na katerem bi se pevski solisti lahko gibali in pokazali tudi vsaj del gledališke igre, ki je za Così fan tutte z dvema ljubezenskima paroma in tipičnimi preobrati - sprememba parov!) še kako zanimiva.

Brlek je še povedal, da so predvideni stroški gostovanja znosni in da naj ne bi presegli cene gostovanja orkestra Dunajskih filharmonikov, če bi prišel v Ljubljano sam. Tu pa nastopa šest pevskih solistov: sestri Fiordiligi in Dorabella, Guglielmo in Ferrando, njuna ljubčka, sobarica Despina in filozof Don Alfonso, potreben pa je še manjši operni zbor. Za dirigenta in soliste Brlek še ni izdal podrobnosti, o tem pa za zdaj niso dali veliko informacij niti na Dunaju; omenili so le ime dirigenta, soliste bodo sporočili pozneje. Koncertno izvedbo v Ljubljani bo dirigiral Sascha Goetzel.

Brlek je, če bi bila koncertna izvedba opere na Kongresnem trgu, posebej poudaril potrebo po odličnem ozvočenju in nizki ceni vstopnic, tako da bi bilo dovolj možnosti za vse ljubitelje opere in Mozarta še posebej. Seveda pa je vse odvisno od vremena in možne dodatne lokacije (Stožice?), česar pa Brlek še ni omenjal. Je pa poudaril, da bodo s to predstavo oziroma koncertom odprli poletni Ljubljana Festival 2014!

Marko Letonja se vrača na Dunaj

V novi sezoni bo Državna opera, ki ima sicer na leto okrog 660 tisoč obiskovalcev v matični hiši, uprizorila šest novih premier, med njimi Dvořakovo Rusalko, v kateri bo kot čarovnica Ježibaba nastopila naša mezzosopranistka Monika Bohinec. V obnovitveni predstavi Offenbachovih Hoffmannovih pripovedk pa bo kot dirigent nastopil naš Marko Letonja (premiera bo 23. maja 2014), ki bo dirigiral še vse ponovitve in opero Pikova dama P. I. Čajkovskega kot ponovitev predstav iz sedanje sezone.

Državna opera na Dunaju ima največji operni repertoar v eni sezoni na svetu in tako bo tudi v sezoni 2013/ 2014, ko bodo skupaj uprizorili kar 53 različnih oper in deset baletnih programov.

V bližnji prihodnosti vlada ogromno zanimanje za aprilske predstave Jevgenija Onjegina z Ano Netrebko v vlogi Tatjane, prvič na dunajskem odru in scensko na mednarodnih opernih odrih sploh.