Duran Duran: Kaj lahko pričakujemo od stare nove romantike?

Njihova glasba je bila pogosto v senci njihovega glamuroznega in razkošnega imidža osemdesetih let.

Objavljeno
13. julij 2012 18.27
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Skupina Duran Duran je vrhunec slave dosegla v osemdesetih letih in zaznamovala tedanjo mladino. Kaj obeta njihov današnji nastop in kaj poleg predajanja nostalgiji nekdaj globalni fenomen poslušalcem obljublja danes?

Britanska pop rock skupina Duran Duran velja za vzorčno predstavnico mini vala v sodobni popularni glasbi, ki so ga izumili v Veliki Britaniji, ko je punk konec sedemdesetih izzvenel in deloma razvodenel. Nastalo praznino na področju popularne glasbe je v začetku osemdesetih Malcolm McLaren, magister medijske manipulacije in poslovni sodelavec Vivienne Westwood, zapolnil z naslednjo modno glasbeno norijo – novo romantiko. Temeljila je na novem stilu s poudarkom na gusarski motiviki in razkošju preteklih stoletij. Tej usmeritvi je najprej sledila zasedba Adam and the Ants, za tem pa Bow Wow Wow, ki je zakoličila glasbeno podobo nove romantike. Plemenskost džungelskih ritmov je bila pri njih premešana s profano mesenostjo in imidžem gusarskih iskalcev zakladov. Med bolj uspešne in produkcijsko kakovostnejše pripadnike nove smeri sta sodili skupini Spandau Ballet in Duran Duran ter postali eni najbolj uspešnih in popularnih britanskih skupin v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Duran Duran so, natančneje, nastali leta 1978 v Birminghamu. Pri velikem vzponu in globalni uveljavitvi jim je pomagala takrat nastajajoča glasbena televizija MTV, na kateri so predvajali za tedanje čase produkcijsko razkošne videospote. Zanje so najemali poklicne režiserje in že leta 1984 pionirsko na svojih stadionskih nastopih uvajali videotehnologijo. Po prodoru Beatlesov, Rolling Stonesov, The Animals in The Who v šestdesetih letih so Duran Duran, predstavniki britanske glasbe, uspešno vodili drugi val britanske invazije na ameriški glasbeni trg. V desetletju so nanizali kar štirinajst singlov v vrhu angleške glasbene lestvice Top 10 UK Singles Chart in kar 21 na ameriški glasbeni lestvici Billboard Hot 100. Doslej so prodali več kot sto milijonov albumov.

Dvajset let prepozno

Če so Spandau Ballet na vrhuncu slave k nam prišli leto dni zatem, ko so izdali izjemno uspešen album Through the Barricades, ki je izšel leta 1986, in v dveh zaporednih večerih razprodali veliko dvorano Hale Tivoli, Duran Duran prihajajo občutno kasneje v povsem drugačnem zgodovinskem trenutku. Kaj si torej lahko obetamo od njihovega nastopa?

Glasba te skupine, predvsem njeno mesto ter kakovost, je pogosto ostajala v senci njenega glamuroznega, za marsikoga kičastega imidža. Če se osredotočimo na njihovo glasbeno produkcijo, lahko rečemo, da je skorajda vzorčni radijsko prijazni pop.

Njihovo ponovno združitev in sedanje nastope verjetno lahko razumemo kot poskus dodatnega zaslužka na račun pretekle slave njenih članov. V Križankah bodo predstavili skladbe z novega in precej hvaljenega albuma All You Need Is Now, seveda pa brez največjih uspešnic iz osemdesetih in devetdesetih, kot so Girls On Film, Rio, Hungry Like the Wolf, The Reflex, Notorious, Come Undone, Wild Boys, A View to a Kill in Ordinary World, gotovo ne bo šlo.

Nostalgično popotovanje z Duran Duran verjetno v glasbenem in performativnem smislu ne bo prineslo nič prelomnega, lahko pa se nadejamo glasbeno in spektakelsko solidnega koncerta.