Dvojni živi Mi2

Štajerski veseli rockerji znani pod imenom Mi2 so nedavno izdali dvojni živi cede s pomenljivim naslovom Decibeli.

Objavljeno
26. februar 2012 21.57
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Tik pred koncem lanskega leta so Mi2 napovedali novosti z izjemnim videom za njihovo najnovejšo uspešnico Sladka kot med, ki je nekaj posebnega. Videospot Sladka kot med je v celoti animiran, pri njegovi izdelavi pa sta sodelovala židovski režiser Aleš Nadai in japonska animatorka Kaoru Ishida.

Nedavno pa so MI2 postregli z zanimivim izdelkom Decibeli. To je dvojni album z živimi posnetki, ki je izšel pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, za ljubitelje analognih zvokov pa v omejeni nakladi kot trojni vinil. Koncertni album Decibeli je zapis koncertov, ki so jih Mi2 izvedli v sodelovanju z ekipo Radia Slovenija – Vala 202. Prvi izmed njih se je zgodil že leta 2003, ko so prvič nastopili v oddaji Izštekani voditelja Jureta Longyke, nato pa so posneli še tri svoje izvedbe, nastop v oddaji Klub Klubov voditelja Andreja Karolija, koncert v ljubljanski Cvetličarni in ponovni nastop v Izštekanih.

Prvi cede Decibeli ima 12 pesmi v živo posnetih v Klubu klubov iz leta 2009, na drugem pa posnetke njihovega nastopa v Cvetličarni leta 2010 z devetimi pesmimi. Izštekani posnetki pa so za viniliste. Zasedba Mi2, ki deluje v postavi Tone Kregar, vokal; Jernej Dirnbek, kitara, vokal; Egon Herman, kitara, vokal; Robert Novak, bas, vokal; Igor Peter Orač, bobni, vokal in kot gost Boštjan Imenšek, kitara, vokal, je svojstven fenomen, ki je izjemno izrabili lokalnost, da so razširili svojo prepoznavnost po celi globalni Sloveniji, podobno kot še marsikatera zasedba, ki iz lokalnega prehaja v globalno (Orlek, Stekli psi, Demolition Group, Vlado Kreslin, Red Five Point Stars).

Izbrane so njihove največje uspešnice od prve Črtice do zadnje Sladka kot med, vmes pa so med drugim še Moja mila, Samo tebe te imam Sve ove godine - priredba pesmi skupine Indexi, Najrajši sn pa s teboj pil, Pojdi z menoj v toplice, Štajersko nebo, Čakal sn te ko kreten, Zbudi me za 1. maj, Ejsidisi Brigita, Ko bil sn še mali pizdun, Šlager, Ostal sn brez benzina, Teta Estera in Večer v Rudekovi gorci.

Glasbeni imaginarij skupine Mi2, ki ima štiri člane iz Rogatca, enega pa iz Šmarij pri Jelšah, črpa inspiracijo iz okolja odkoder izhajajo. To jim zagotavlja pristnost. Običajno te vtise prelevijo v glasbo v gorci pri Podčetrtku, kjer je nastalo večino materiala za njihovih šesti studijskih albumov (Črtica 1997, Čudo tehnike, 1999; Album leta, 2000; Dečki s Sotle, 2002; Dobrodošli na dvor, 2006; Rokenrol, 2010), ki so jih objavili v svoji sedemnajstletni karieri. Skupina je izdala tudi svojo Biografijo in Pesmarico (Založba Litera 2010). Uradni datum ustanovitve zasedbe ni poznan, člani sami pa ga postavljajo v jesen 1995, ko je takrat še duet Mi2 izvedel svoje prve javne nastope in prvič stopil v studio.

Glede na to, da so Mi2 odlična skupina, ki najbolje deluje v živo, je tudi dvojni album Decibeli vzorčen primerek njihovega delovanja, seveda pa priporočamo tudi ogled enega ali več njihovih koncertov, kajti njihovi decibeli so najboljši v živo.