Ema 2016: Zmagala ManuElla

Žirija obračala, gledalci obrnili. Za Stockholm se je potegovala deseterica, veliko svežih glasov.

Objavljeno
27. februar 2016 23.09
Teja Roglič
Teja Roglič

Odločitev, kdo potuje na izbor za Pesem Evrovizije na Švedsko, je bila najprej v rokah žirije, na koncu pa so izbrali gledalci. Za 127 glasov je zmagala ManuElla s pesmijo Blue and Red pred drugo superfinalistko Raiven.

Prisluhnili smo skladbam desetih izvajalcev, to so bili Anja Baš, Anja Kotar, D Base, ManuElla, Nuša Derenda, Raiven, Regina, San Di EGO, Sebastijan Lukovnjak in Žan Serčič.

Letos je bila Ema prvič del tridelnega festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe. Trije sobotni večeri v februar­ju so bili namenjeni zabavni glasbi, prvi je bil Pop rock večer z voditeljico Ano Mario Mitić, druga je bila Popevka z Mariem Galuničem, danes pa je sledil vrhunec, Ema z voditeljem Klemnom Slakonjo. Slakonja, ki mu oder Eme še zdaleč ni tuj, je tudi tokrat zabaval z imitacijami. Njegova sinočnja imitacija Vladimirja Putina je pravzaprav prvi korak k njegovemu načrtu, spletnemu projektu, v katerem bo posnemal svetovno znane osebnosti, za vsako pa je pripravil humorno avtorsko pesem z globalno tematiko.



Urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Mario Galunič upa, da letošnji večdelni glasbeni festival ni bil prvi in zadnji: »Verjamem, da bo DSZG postal tradicionalni dogodek.Letos smo se veliko naučili, kmalu bomo staknili glave in se odločili, kako zastaviti zadeve v letu 2017. Zelo radi bi šli v kakšno večjo dvorano, kamor bi lahko povabili tudi navdušeno občinstvo.« Ker je bilo na Pop rock večeru in Emi več novincev kot znanih glasbenih imen, smo Maria še vprašali, ali si želijo, da bi prihodnje leto pritegnili več zvezd. Dejal je: »Novinci so na naših festivalih več kot dobrodošli, potrebujemo svežo kri in novo generacijo, saj moramo vendar misliti na nove rodove in mlade gledalce ter njihove idole. Seveda je fino, če je mešanica ravno prava, a to ni odvisno od nas, temveč od prijav in kakovostnih skladb. Mož­nosti imajo vsi enake.«

Tudi letos je bil izbor zmagovalca Eme podoben kot v zadnjih letih, najprej je odločala žirija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Raay in Tomaž Mihelič, končna odločitev pa je bila v rokah gledalcev. V sprem­ljevalnem programu so nastopili lanska zmagovalca Maraaya in Lina Kuduzović, ki je lani na otroški Evroviziji dosegla tretje mesto.

Letošnji izbor za Pesem Evrovizije bo potekal maja v Stockholmu.Evrosongovsko karavano je tja popeljal lanski zmagovalec Måns Zelmerlöw, ki se bo tokrat predstavil kot eden od dveh voditeljev polfinalnih večerov in finala. Slovenski predstavnik bo nastopil v drugem polfinalnem večeru in upamo, da se bo najprej prebil v finale, tam pa morda še izboljšal lansko uvrstitev. Dvojec Maraaya je namreč na Dunaju končal na zelo dobrem 14. mestu.