Eric Clapton danes sedemdesetletnik

Okrogli rojstni dan bo maja obeležil s koncertoma v newyorškem Madison Square Gardnu.

Objavljeno
30. marec 2015 13.11
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Pred 70 leti se je na današnji dan rodil britanski pevec, pisec, skladatelj in kitarist Eric Clapton, ki velja za enega najpomembnejših predstavnikov moderne blues glasbe in ustvarjalca velike senzibilnosti. Glasbenik, ki se ga je oprijel vzdevek »Počasna roka«, se je podpisal pod več uspešnic, kot so Layla, I Shot the Sheriff in Wonderful Tonight.

Glasbenik se že dalj čas poslavlja od aktivnega koncertiranja. Lani je priznal, da mu je vse težje »ostajati zdrav, gibčen in polm energije« glede na standarde, ki jih zahteva turneja, in da je postal len tudi pri pisanju pesmi. Jubilej bo kljub temu obeležil z dvema koncertoma, 1. in 2. maja v newyorškem Madison Square Gardnu.

Clapton se je rodil v angleškem Surreyu kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, pozneje se je pridružil zasedbi John Mayal Bluesbreakers, v kateri je zaslovel. Kariero je nadaljeval v skupini Cream. V tem času je z značilnim zvokom, dolgimi improvizacijami in novimi harmonijami pomembno vplival na razvoj rock glasbe. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z drogo. Od leta 1975 ima uspešno solo kariero.

Posnel je 23 studijskih albumov. Med uspešnicami velja omeniti tudi pesem Tears in Heaven, ki jo je napisal v spomin na sinčka, tragično preminulega pri štirih letih.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi enajst grammyjev.