Eric Gales na blues festivalu Postojnska jama

Znameniti levoroki blues kitarist je fenomen mlajše generacije in bo nastopil v četrtek v Postojni.

Objavljeno
20. november 2013 16.54
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Iz Memphisa v ameriški zvezni državi Tennessee prihaja levoroki blues kitarist Eric Gales s svojo zasedbo, ki bo nastopila na odru Jamskega dvorca pred Postojnsko jamo v četrtek, 21. novembra, ob 20.30. Zasedba prihaja v Slovenijo v okviru evropske turneje ob predstavitvi novega albuma Ghost Notes.

Rodil se je 29. oktobra 1974 in je bil čudežni otrok na kitari, že pri enajstih letih je zmagal na kitarskem tekmovanju v rodnem Memphisu, kasneje pa je ustanovil skupino Left Hand Band. Doslej je izdal že 13 albumov, kot izvrsten studijski glasbenik, pa je njegovo kitaro slišati na številnih albumih. Svoj glas je kot Raw Dawg celo prispeval na nekaterih posnetkih dveh memphiških rap skupin Prophet Posse in Three 6 Mafia.

Eric Gales je prijel za kitaro s štirimi leti, njegova starejša sorodnika Eugene in Manuel (Little Jimmy King) sta ga naučila precej pesmi, ko je bil še majhen, v stilu Jimi Hendrixa, Alberta Kinga, B. B. Kinga in drugih. Leta 1985 je mladi Gales začel nastopati na različnih blues tekmovanjih, na katerih ga je spremljal njegov brat Eugene na baskitari.  Eric Gales v bistvu ni levičar, vendar igra v desno obrnjeno kitaro v levi roki in celo z napačno obrnjenimi strunami, tako, da ima najdebelejšo E struno spodaj. Do tega je prišlo, ker ga je učil kitaro njegov njegov brat, ki je levičar, Eric pa se ni nikoli posebej obremenjeval zaradi te neobičajne kitarske tehnike.

Leta 1994 je nastopil na 25. obletnici Woodstocka skupaj s Carlosom Santano, kar ga je kot dvajsetletnika izstrelilo med velika imena. Pod vidnim vplivom Jimija Hendrixa je z novim tisočletjem stopil na samostojno pot. Izjemno produktiven glasbenik je od leta 2001 izdal že deset albumov, v ospredju produkcije njegovih albumov pa je vedno kitara. Tako je letošnja plošča Ghost Notes v celoti instrumentalna, zaigrana v postavi klasičnega blues tria.