Festival Ljubljana: Dolgo glasbeno poletje

75 večerov med Verdijem in Wagnerjem ter z eminentnimi gosti svetovnih glasbenih hiš.

Objavljeno
28. junij 2013 00.27
Otvoritev ljubljanskega festivala 27.6.2013 Ljubjana Slovenija
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Ljubljana – Zvečer je slovenska prestolnica stopila v 61. festivalsko poletje, ki se zadnji dve leti imenuje Festival Ljubljana. Kongresni trg so napolnile veličastne skladbe Brucknerja, Wagnerja, Verdija in Čajkovskega, pokalo je in zvonilo, po zraku so leteli kvadkopterji v obliki svetlobnih teles, na odru so stali orkestri in zbori, ki jih je suvereno vodil mladi Splitčan Ivan Repušić.

»Sredi vaših doživetij« je moto letošnje prireditve, ki se bo posebej posvetila dvestoletnici rojstva dveh glasbenih velikanov, Giuseppeja Verdija in Richarda Wagnerja. Tako bo konec avgusta epilog dobil dveletni projekt uprizoritve Wagnerjeve tetralogije Nibelunški prstan v izvedbi Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva: 2. septembra umetniki prihajajo z Renskim zlatom, 3. septembra z Valkiro. Siegfrieda in Somrak bogov bodo uprizorili prihodnje leto. Verdijev jubilej bo dosegel vrhunec 9. julija v Križankah s skupno izvedbo Requiema s Slovensko filharmonijo, Slovenskim komornim zborom in zborom SNG Maribor.

Med vrhunci glasbenih večerov prireditelji izpostavljajo še Béjart Ballet iz Lozane, operne arije s solisti Scale, flamenko z Marío Pagés, Gewandhaus orkester iz Leipziga z dirigentom Riccardom Chaillyjem, muzikal Briljantina, Borisa Ejfmana z baletom Bratje Karamazovi, župan Trsta kot darilo svojega mesta v Ljubljano pošilja Teater Verdi z izvedbo Rossinijeve Stabat Mater ... In kljub temu da se festivalsko poletje šele začenja – pred nami je še 75 noči –, prireditelji že napovedujejo nove umetniške goste. Dogovarjajo se z Bolšoj teatrom iz Moskve, z mezzosopranistko Elino Garanča, violinistko Anne-Sophie Mutter. Čez leto dni bo festival odprlo gostovanje Dunajske državne opere. To pa je dogodek, s kakršnim se lahko pohvali le malo mest na svetu.