Festival Okarina: Izjemno prizorišče za koncerte

Letos pozornost posvečajo sredozemski glasbi.

Objavljeno
03. avgust 2013 21.42
Švicarski rogisti na festivalu Okarina na Blejskem gradu, 2. avgusta 2013.
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Na Blejskem gradu se bo nocoj z nastopom slovenske skupine Brina končal prvi vikend tradicionalnega polet­nega festivala Okarina. Grajsko okolje se je po lanskem poskusu letos spet izkazalo kot izjemno koncertno prizorišče, kjer se med glasbeniki in poslušalci stke posebna, intimna vez.

Sinoči so vez s poslušalci na Blejskem gradu tkali turški Taksim trio, ki v svojih interpretacijah radi presegajo turško glasbeno izročilo in se spogledujejo z džezom, v petek pa makedonski glasbenik Dragan Dautovski, ki je na festivalu Okarina zaigral na – okarino, kroglasto keramično flavto, ki izhaja izpred 6000 let in po kateri je blejska prireditev tudi dobila ime.

Festival je v svoji 23-letni zgodovini doživljal vzpone in padce. Zdaj si najbolj zvenečih imen etno glasbe oziroma glasbe svetov, kakršna so na Bledu gostili pred leti (Fairport convention, Marta Sebastian, Pentangle), ne morejo več privoščiti, je povedal Leo Ličof, umetniški vodja, in dodal, da se trudijo ohranjati razmeroma visoko raven glasbene ponudbe. Festival je na Bled in v Slovenijo prinesel vsakovrstne glasbene in kulturne izkušnje iz različnih držav sveta, pri tem pa Ličof poudari, da so z etno glasbo poskušali v slovenski javnosti vzbuditi več pozornosti za drugačnost, ki je zanimiva.

Letošnja glasbena podoba festivala Okarina je sredozemska, saj so nastopajoče izbirali predvsem s tega območja, pojasni Leo Ličof, ki festivalu sicer rad pravi tudi mala Druga godba. Z večino nastopajočih se je seznanil na festivalu Babel music letos pomladi v Marseillu v Franciji. Prihodnji petek bo v zdraviliškem parku na Bledu nastopila še zasedba Sia Tolno iz Sierra Leoneja, v soboto skupina Aziz Sahmaoui iz Malija in Maroka, v nedeljo pa se bo festival končal z Vanjo Muhovićem, glasbenikom iz Bosne in Hercegovine. Številnim tujim turistom na Bledu bo po nocojšnjem nastopu Brine prihodnjo soboto slovensko glasbeno izročilo predstavila tudi Mlada beltinška banda.