Filharmoniki glasovali glede stavke

Danes se je na temo zahtev orkestrašev na izredni seji sestal tudi svet zavoda.

Objavljeno
08. december 2016 19.43
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Člani orkestra Slovenske filharmonije (SF) so se po ponedeljkovi opozorilni stavki, po kateri še niso dobili odgovorov na svoje zahteve, danes na tajnem glasovanju izrekli o tem, ali bodo stavko nadaljevali ali ne. Rezultati bodo znani v petek. Se je pa danes na temo zahtev orkestrašev na izredni seji sestal tudi svet zavoda.

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal koncertni mojster Janez Podlesek, so danes in tudi v sredo glasovali o tem, ali bodo stavkali 1. januarja, ko je na sporedu novoletni koncert Orkestra SF. Koncert je v 80. letih uvedel in od takrat večkrat tudi vodil trenutni šef dirigent Uroš Lajovic, čigar nespoštljiv odnos ter prav tako neprimeren odnos direktorja Damjana Damjanoviča so glasbeniki navedli kot enega od razlogov, da so v ponedeljek zvečer izvedli stavko.

Rezultati glasovanja, katerega namen je bil izvedeti, kolikšna je podpora stavki med zaposlenimi v orkestru SF, bodo po besedah predsednice stavkovnega odbora Marine Kopše znani v petek. Dokončna odločitev o tem, kako bodo postopali naprej, pa bo znana sredi prihodnjega tedna, je povedala za STA. Po njenih besedah se morajo namreč najprej dogovoriti znotraj stavkovnega odbora ter s sindikatoma Sviz in Glosa, veliko je odvisno tudi od reakcije nasprotne strani.

Odgovorov na zahteve, ki so jih predstavili v ponedeljek, to je odstop direktorja in šefa dirigenta, razpust sveta zavoda ter zagotovitev aktivne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta, še nimajo. Prav tako se po besedah Marine Kopše na njihov poziv po aktivni vključitvi v razreševanje konflikta med vodstvom in orkestrom ni odzvalo ministrstvo za kulturo.

Se pa je danes na to temo sestal svet zavoda, ki mu predseduje Otmar Zorn. Po besedah Marine Kopše, ki v njem zastopa zaposlene, je direktorju Damjanoviču naložil, da najde rešitev glede dirigenta ter možnost za sodelovanje pri njegovi izbiri.

Način izbiranja šefa dirigenta se mora po njenem mnenju v prihodnosti spremeniti, saj je tudi v svetu praksa, da so orkestraši pri tem aktivno vključeni, le na ta način je sodelovanje lahko uspešno. To možnost so imeli pri Georgeu Pehlivanianu, ne pa tudi pri zadnjih treh dirigentih, je še povedala Marina Kopše.

Zaposleni v orkestru SF so v ponedeljek izvedli stavko zaradi po njihovih trditvah žalitev in nespoštljivega odnosa Damjanoviča in Lajovica ter nespoštovanja pravic zaposlenih. Udeležilo se je je okrog 70 glasbenikov, potekala pa je v času večerne vaje orkestra.