Flirrt se pripravljajo na 15-letnico

Letos bo skupina Flirrt praznovala 15 let delovanja in izdala nov, peti po vrsti, album. Sodelovanje s Tinkaro Kovač v pesmi Klovn.

Objavljeno
10. januar 2012 15.08
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Flirrt so pod ustvarjalno taktirko pevca Roka Lunačka v teh letih opozorili nase s številnimi koncerti in starejšimi uspešnicami (Romeo in Julija, Ona, Ona sanja, Ko je ni, Njena balada, Na peronu), še posebej pa seveda zadnjim albumom Horizont, ki je prinesel nekaj novih uspešnic (Zbiram vse (kar nosila je), V mojem telesu, Konec in Preden greš. Najnovejša zanimivost pa je sodelovanje skupine Flirrt s pevko Tinkaro Kovač v skladbi Klovn.

Doslej so Flirrt odigrali več kot 500 koncertov, izdali več kot 20 singlov, v pripravi pa imajo peti studijski album, s katerim bodo kronali praznovanje 15-letnice. V okviru praznovanja bodo pripravili 15 posebnih večjih koncertov po slovenskih mestih. Na dan obletnice, 8. februarja, pa pripravljajo poseben dogodek za 15 najbolj zvestih in zagretih oboževalcev, ki bodo povabljeni s Flirrt v snemalni studio. Tam se bodo spoznali s člani skupine, izmenjali izkušnje s koncertov in prvi, ekskluzivno slišali novi singel. Prisotni bodo lahko tudi pri samem snemalnem procesu.

Zasedba Flirrt pa te dni predstavlja novi single Klovn za zadnjega albuma Horizont, ki na radijske valove prihaja v duetu s pevko Tinkaro Kovač. Rok Lunaček je o tem dejal: »Sodelovanje s Tinkaro se je pravzaprav zgodilo zelo spontano. Poznamo se že vrsto let. Pred skoraj 15 leti smo oboji pričeli vsak svojo glasbeno pot in bomo naslednje leto tako skupaj obeležili 15 let delovanja. Celo prvi album (njen in naš) je bil izdan istega leta in celo istega meseca. Tinkarina subtilna nota, ki jo nosi v svojem čudovitem vokalu, pesmi zagotovo doda novo dimenzijo. Ponosni smo, da je Tinkara sodelovala z nami.«

Tinkara pa pravi, da ji je bila skladba Klovn všeč že na prvo poslušanje. »Ni mi je bilo težko vzeti za svojo - malo me spominja na moje obdobje, ko sem prepevala Slepo srečo in In sta šla. Sodelovanja z raznimi glasbeniki, s katerimi podobno glasbeno razmišljam, pa mi že od nekdaj širijo glasbeno obzorje. Odpeta kitica in refren pa sta hkrati moje malo darilo bendu, ki že toliko let obstaja na sceni in mu želim še vsaj toliko ustvarjalnih let naprej!« Sicer pa je Tinkara tik pred izdajo albuma, pri založbi Dallas, na katerem bodo Iztok Turk predrugačil skladbe iz slovenske in jugoslovanske rock-pop-punk preteklosti.

Singel Klovn je pesem o otopelih medsebojnih odnosov. Kot primarni objekt je postavljen posameznik, ki se je zlomil pod tem pritiskom. »Na njegovi drugi strani pa je nekdo, ki je bil včasih najboljši prijatelj, partner ali družinski član, ki pa mu je obrnil hrbet in od tod vsa ta osamljenost v že tako praznem svetu. Vsaka odvisnost, naj bo še tako majhna, dela človeka manjšega, kot je. Podrejenost zaradi odvisnosti ob necelostnih odnosih pa je sama sebi paradoks, a hkrati vsakodnevna budnica že skoraj vsakega od nas,« pravi Rok o besedilu pesmi. »Pesem je nastala nekega večera, ko sem se prvič zares loteval uporabe Facebooka. Opazil sem, kako zelo čudno je, ko nekateri ljudje pišejo o najbolj intimnih občutkih na svojih Facebook zidovih. Kot bi vsi dandanes želeli dajati srce naprodaj. V isti sekundi nešteto ljudi to vidi, komentira in lajka. Tega ne bom nikoli doumel. Hlastamo po pozornosti, a je pridobivanje le te, vsaj danes, povsem zgrešena.«