Free Nelson Mandela!

Britanski glasbenik, ki ni nikoli slišal za Nelsona Mandelo, je o njem napisal globalni hit.

Objavljeno
09. december 2013 16.55
A. P., kultura
A. P., kultura

Bila so zgodnja osemdeseta leta, čas, ko so bile nove glasbene zvrsti, kot so hip-hop, rap, ter electro-pop v razcvetu.

Mladi britanski glasbenik Jerry Dammers se je poigraval z novimi ritmi in melodijami. Spisal je preprosto melodijo z latinsko-afriškimi ritmi, sestavljeno iz samo treh tonov (C, D in E), ki je nato nekaj časa ostala brez primernega besedila. Ko pa se je Dammers udeležil koncerta ob praznovanju Mandelinega 65. rojstnega dneva, se mu je utrnila zamisel za besedilo.

Glasbeniki so prepevali o Mandeli, ki je bil takrat v zaporu že 21 let. Tako je Jerry Dimmers ustvaril pesem z naslovom Free Nelson Mandela (Osvobodite Nelsona Mandelo), ki je hitro zaokrožila po svetu. V Južni Afriki je bila celo prepovedana, so jo pa predvajali na nogometnih tekmah, kjer se je zbiralo temnopolto prebivalstvo.

Dimmers je k sodelovanju povabil nekaj slavnih imen ter ustanovil organizacijo Artists against apartheid (Umetniki proti aparthaidu), s katero so nato prirejali koncerte po celem svetu. Eden bolj odmevnih koncertov je bil v Clapham Common leta 1986 ter nato na stadionu Wembley.

Pesem je postala globalni hit, himna gibanja proti rasizmu. Dimmers je v njej jasno izrazil zahtevo Mandelinih podpornikov, da južnoafriškega temnopoltega voditelja izpustijo. Februarja 1990 je bil Mandela izpuščen in pesem je dosegla svoj namen. Dimmers in Mandela sta se srečala le enkrat in po nekem koncertu izmenjala par besed.