»Funky Claude« (Nobs) se je razkadil nad jezerom

Claude Nobs je umrl za posledicami smučarske nesreče. Ovekovečen je v pesmi Smoke on the Water.

Objavljeno
11. januar 2013 12.40
Posodobljeno
11. januar 2013 17.00
Switzerland Obit Nobs
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V bolnišnici v Lozani je sinoči umrl Claude Nobs, 76-letni ustanovitelj in direktor enega najbolj slavnih mednarodnih glasbenih festivalov, Montreux Jazz Festivala.

Umrl je za posledicami smučarske nesreče, ki jo je imel med nedavnimi prazniki. Nobs je bil v komi od božičnih praznikov potem, ko je padel med turno smuko.

Nobs je festival ustanovil leta 1967 ob pomoči takratnega predsednika glasbene založbe Atlantic Records Nesuhija Erteguna. Takrat je še delal v nacionalni švicarski turistični organizaciji.

V majhno švicarsko mestece mu je uspelo pritegniti številna vodilna imena svetovne glasbene scene, kot so Miles Davis, Ray Charles, David Bowie, Prince in številni drugi. S svojim siceršnjim pogumom pa si je prislužil omembo tudi v klasični skladbi Smoke On The Water hard rock skupine Deep Purple, pesmi o požaru, ki se je zgodil med koncertom Franka Zappe v tamkajšnjem kazinu leta 1971. Nobs, ki je rešil veliko ljudi pred ognjenimi zublji, je v tej pesmi ovekovečen kot Funky Claude.

Čeprav je pred šestimi leti imel operacijo srca je ostal direktor festivala in je ta položaj delil z ameriškim producentom in glasbenikom Quincyjem Jonesom že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja. Nobs je bil znan po tem, da se je dostikrat pridružil glasbenikom na odru, kjer je zaigral na orglice. Lani so na Montreux Jazz Festivalu imeli razprodane koncerte legendarnega Boba Dylana, ameriške pevke Lane Del Rey in britanskega igralca in blues glasbenika Hugha Laurieja.