Gaby Moreno, špangleški glasbeni večer

Sinoči je Gvatemalčanka predstavila album Postales in nekaj novih pesmi.

Objavljeno
25. marec 2015 13.05
Gabi Moreno
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V ljubljanskem Klubu Cankarjevega doma je sinoči nastopila atraktivna gvatemalska glasbenica Gaby Moreno, ki že več kot 15 let živi in dela v Združenih državah Amerike. Tam je pred desetimi leti skupaj z drugimi študenti ustanovila glasbeno skupino (Arthur Braitsch, kitare; Leslie Lowe, baskitara; Sebastian Ayman, bobni, tolkala), ki je še vedno z njo.

Očitno dobro razpoložena glasbenica je bila vsa vesela, ker je spet v Ljubljani. Pred dvema letoma je namreč že nastopila na odru Križank, kjer je bila v spremljevalni zasedbi Hugha Laurija (Dr. House), ki je razprodala Križanke. Ta glasbenica polna zanimivih zgodb, ki jih pretaka v pesmi, je leta 2013 prejela latino grammyja za najboljšo novo umetnico. Gaby Moreno je ena vodilnih predstavnic novega latino vala.

Formula njenega uspeha je prepletanje glasbenih stilov od bluesa, folka, jazza, soula in popa z bossa novo ter drugimi vplivi latino glasbe. Ker poje tako v španščini kot angleščini, je postala zlahka sprejemljiva na celotnem ameriškem kontinentu. V precejšnjo pomoč ji je bilo, še posebej med špansko govorečimi narodi, da je leta 2011 sodelovala z nekdanjim košarkarjem in enim največjih glasbenikov Latinske Amerike Ricardom Arjonom na albumu Fuiste tu. Angleško govorečim Američanom pa jo je približalo dve leti kasneje sodelovanje s Hughom Lauriejem za njegov album Didn't It Rain, ko sta skupaj posnela pesmi Kiss of Fire in The Weed Smoker's Dream.

Slednjo pesem je med drugim izvedla na sinočnjem, zelo dobro obiskanem, koncertu. Sicer pa je ta simpatična in zgovorna glasbenica ponudila večer široke palete glasbenih stilov, tako severnoameriških, kot tudi južnoameriških. Neredko celo v eni skaldbi. Njen glasbeni večer prinesel presek pesmi z njenih treh albumov Still the Unknown (2009), Illustrated Songs (2011) in Postales (2012), zaigrala pa je tudi nekaj novih pesmi, ki jih bo izdala na albumu jeseni. Čeprav so njene pesmi na albumih aranžmajsko zelo bogate, pa so v živo v dokaj okleščeni različici delovale povsem solidno in še celo bolj prepričljivo.

Gaby Moreno je med koncertom tudi povedal kar nekaj zgodb o tem, kaj pripovedujejo njene, predvsem španske, pesmi. Tako smo zvedeli za zgodbo o sombreristu, ki je s podoknicami rad očaral mladenke, da so se vanj zaljubile, ko pa jim je nehal prepevati, so vse zblaznele. To je nekaj stoletij stara gvatemlaska ljudska pripoved, ki jo je sestavila v pesem. Sicer pa so junaki njenih zgodb migranti, zaljubljenci, ljudje, ki jih usoda meče sem ter tja.

Vzhajajoča latino glasbena zvezda rada povzema ljudske motive, prav tako nima zadržkov preigravati pesmi drugih avtorjev, kar pa začini še z lastnimi avtorskimi skladbami. Kristalen in svetel glas, močna komunikacijska izpoved sta navdušila ljubljansko občinstvo.