Glasba za dobro jutro, Avishai Cohen, Dark Nights, Darker Days

Triveni − tri reke, ki se stečejo v eno.

Objavljeno
06. januar 2016 16.28
Delo.si
Delo.si
Triveni, sotočje treh rek, je ime skupine izraelskega trobentača Avishaija Cohena, ki lepo opiše zvočno telepatsko stapljanje treh glasbenikov; poleg vodje še basista Omerja Avitala in bobnarja Nasheeta Waitsa.

Konec leta 2014 je trio izdal novo ploščo Dark Nights, Darker Days, ki jo od takrat intenzivno predstavlja na jazzovskih festivalih po Evropi in ZDA. Ravno v teh dneh Avishai Cohen nastopa tudi na Winter Jazz Festivalu v New Yorku, ki že 12. leto zapored nudi pregled ustvarjalne avantgardne jazzovske ustvarjalnosti. V dvodnevnem glasbenem maratonu bo na desetih lokacijah mogoče slišati sto nastopov trenutno najbolj progresivnih in zanimivih jazzovskih imen.

Avishaija Cohena, ki nosi enako ime kot slavni jazzovski basist (zaradi česar je na zahtevo drugega posredovalo tudi sodišče), je revija DownBeat že tretje leto zapored imenovala za vzhajajočo zvezdo jazzovskega vesolja. Slovi po prepoznavnem zvoku in raziskovalnemu duhu, ki žene njegov moderni pristop h glasbi, ki jo kombinira tudi z elektroniko.

Radio NPR je ustvarjanje tria Triveni opisal z besedami: »Esenca 'zračnosti' zvoka skupine Triveni je, da se glasbeniki ves čas zavedajo drug drugega in med seboj tkejo zanimive, nepretrgane niti, s tem pa ustvarjajo novo prostorno realnost, ki diha po svoje.«