Glasba za dobro jutro: Baby Dee, Safe Inside the Day

»Mami, ali je to gospod ali gospa?« − »Nepomembno, poslušaj in se čudi!«

Objavljeno
11. oktober 2015 18.00

Ker res, tale gospa, ki sliši na umetniško ime Baby Dee, je res videti bolj kot moški. Je namreč transspolna oseba in hermafrodit oziroma dvospolnik (oseba s tako ženskimi kot moškimi spolnimi značilnostmi), ki pa se dojema kot ženska. Zaradi njene »obdarjenosti« bi bilo lahko njeno življenje precej klavrno, a jo je izkoristila sebi v prid − njena nenavadnost je bila le magnet za množice, ko je z umetniško skupino napol cirkusantsko potovala naokoli v okviru turneje z nenavadnim imenom Kamikaze Freak Show, skatka, odbita turneja za »spačke«, kakor hitro uide iz ust nekomu, ki se ima za »povsem normalnega« ...

Ampak Baby Dee je predvsem glasbenica: preden se je podala v »cirkus«, je bila glasbena direktorica in organistka v katoliški cerkvi v Bronxu (viri ne poročajo, ali so ji že takrat »dovolili«, da se je oblačila kot ženska glede na svojo moško zunanjost, lahko pa, da so se tamkajšnji katoličani izkazali za veliko bolj napredne kot marsikje drugje danes).

Poleg tega da sklada in piše pesmi, je tudi izšolana harfistka, kot se lahko prepričate v današnji skladbi za dobro jutro, pa blesti tudi za klavirjem. Agilna glasbenica je doslej izdala številne bolj ali manj obsežne albume (kar po dve zgoščenki naenkrat, na primer), tale Safe Inside the Day je z istoimenskega albuma iz leta 2008.

Lepo, toplo, segajoče tam v levo zgornjo polovico telesa ...

P. S.: Po poslušanju otrok ni imel dodatnih vprašanj, ampak si je zaželel skladbo poslušati še enkrat. Pa še enkrat. Pa ... Mi, starši pa se bomo dali do prihodnjič podučiti o transseksualnosti oziroma značilnostih posameznih »kategorij« GLBTQ+. Morebiti bo za prvo vizualno pomoč pri razlagi lahko prišla odlična TV-serija Transparent.