Glasba za dobro jutro: Cat Power, The Greatest

Nekoč sem želela biti najboljša, noben veter ali slap me ni mogel podreti ... Besedilno nadaljevanje ni več tako lepo, glasba pač.

Objavljeno
31. januar 2016 22.24
Delo.si
Delo.si
Cat Power je umetniško ime 44-letne Charlyn Marie »Chan« Marshall ameriške pevke, tekstopiske, glasbenice, občasne igralke, tudi manekenke, ki je zelo posebna. Ne le po tem, da pogosto nastopa bosa, povsem poseben je tudi njen glas, med nastopanjem v živo pravzaprav ni večje razlike v primerjavi s posnetkom.

Tale današnja je dokaj v njenem stilu, melanholična, s pomembno vlogo klavirja, v ospredju pa seveda njen vokal. Nase je sicer opozorila davnega leta 2003 z albumom You're Free, ko je na njem gostila znane glasbenike (Eddie Vedder, Warren Ellis, Dave Grohl ...) in vse do danes se tej praksi ni izneverila. V njeni "nabirki" sta med drugim tudi odlični kitarist Judah Bauer (Blues Explosion, niti ne tako dolgo nazaj v Kino Šiški) in bobnar s povsem samosvojim slogom igranja Jim White (prav tako niti ne tako daleč nazaj prav tako v Kino Šiški, a ne kot član njegovega matičnega benda, Dirty Three, pač pa v duetu Xylouris White, z Grkom Georgeom Xylourisom).

Bodi besed dovolj, čas je za glasbo. Dobro glasbo. Cat Power v živo!