Glasba za dobro jutro: Demolition Group, Model

Ko so tole slišali Kraftwerki, jim ni bilo prav. Le kako, če pa je priredba njihove skladbe toliko boljša?!

Objavljeno
23. november 2014 15.56
Delo.si
Delo.si
Kaj sploh še povedati o legendarnih − tega nočejo slišati, ker se menda potem počutijo stare − Demolition Group, nesmrtnem bendu iz Posavja, ki že tri desetletja razbija po slovenskih in tudi tujih, zlasti underground odrih, ostaja sebi svoj, neprodan, načelen, opozarja in svari pred pogoltnim svetom, ki žre svoje otroke, nam nastavlja ogledalo in kaže pravo pot − ko je čas za slovo, se ne čaka, pač pa odstopi prostor mlajšim.

Zasedba se je tako v treh desetletjih že krepko menjala, v trenutno šestčlanskem bendu pa so še vedno trije 'originalni' člani − Goran Šalamon (vokal), Jože (saksofon) in Matjaž Pegam (tonski mojster, P. R. in fant za vse) − ob treh 'mulcih'; dvojčkoma na basu in bobnih − Tomiju in Ivici Greglu − in kitaristu Matiji Lapuhu. In linija še vedno ostaja trda, brezkompromisna, ostajajo zvesti svojemu imenu, saj je vsak njihov koncert, ne glede na abrahamska in čez leta polovice benda, popolno uničenje, skoraj triurna eksplozija, a ne smrti, pač pa popolnega rockovskega užitka, ki napolni izpraznjene baterije in poganja ... do njihovega naslednjega odrskega podviga.

Dolgo smo jih čakali, no, zdaj so se po skorajda letu dni spet vrnili nazaj med občinstvo, prav ta vikend razbijali v Sežani in v Slovenski Bistrici, prihodnjič pa bodo že v Ljubljani: 11. decembra v Menzi pri koritu na Metelkovi, 13. decembra v MKK v Črnomlju, 20. decembra pa še v Trainstation Squatu v Kranju. Kot so zapisali, v obdobju, ko jih ni bilo, niso sedeli križem rok, pač pa ustvarjali, tako da nas bodo na prednovoletni turneji seznanili tudi z nekaj novostmi, ki jih nameravajo takoj po novem letu spraviti še na ploščo.

Ker so mojstri jezika, povejmo kar z njihovim: »Nove pesmi so nastajale zadnjo polovico leta v z dežjem prepojeni poletni praznini, odsotnosti lastnega jaza in razkroju družbenega bitja v kloaki pohlepa in praznega niča. Postavljene na pokušino bodo dve protikapitalistični, dve ljubezenski in dve ne eno, ne drugo.«

Kratko in jedrnato vabilo, ki mu ni mogoče odreči, mar ne?

Za tale ponedeljek pa ena iz njihove mladosti − bili so še pravi golobradci! −, huda huda priredba Kraftwerkove The Model, strganija, ki ji ni para, Šalamonov odklop in ponor, ki požene mravljince po telesu in zakuri pod nogami. Neuradno se ve, da Kraftwerki, ko so prvič slišali priredbo nekih 'Jugosov' iz neke obskurne državice, niso bili posebej zadovoljni. Da jim ni všeč, so menda rekli. Le − predvidevamo − zamolčali so, da je nekdo njihov komad predelal tako vrhunsko.

No, pa se prepričajmo v živo.