Glasba za dobro jutro: Gary Glitter, I'm the Leader of the Gang (I Am)

Njegove bleščice še kar kljubujejo pozabi.

Objavljeno
11. oktober 2016 19.29
B. M.
B. M.
Dandanes glasbe Angleža Paula Francias Gadda oziroma Garyja Glitterja praviloma nobena radijska hiša več ne predvaja. Čeprav je prodal več kot 20 milijonov plošč, njegova slava pa se je raztezala celo od zgodnjih 70. do sredine 80. let prejšnjega stoletja. Povrhu je bil s svojim skrajnim glamovskim slovesom z bleščicami, ličili, visokimi škornji s peto ter energičnimi nastopi v živo vse prej kot neopazen ...

A Gary Glitter je zagrešil spolni prestopek, ki mu ga oboževalci niso nikoli oprostili. Vendar pa uspešnice Rock and Roll, Parts One and Two, Do You Wanna Touch Me, I Love You Love Me Love, Hello, Hello, I'm Back Again ne bodo šle zlahka v pozabo. Hkrati kažejo čas, ki ga ni več in je ekstremen celo za klišeje iz osemdesetih.

Denimo pesem I'm the Leader of the Gang (I Am) je leta 1973 osvajala občinstvo po Britaniji in svetu, med drugim je v 90. letih navdušila Spice Girls ter komične metalce Green Jellÿ in vrestlerja Hulka Hogana, da so jo priredili, in čeprav bi Glitterjev izvirnik − glede na naslov in besedilo − dandanes zelo težko dali ob bok kakšnemu ghetto rapu ali skid row rocku, bo marsikomu, ki bo kliknil na povezavo, skoraj zagotovo zaznamoval jutro, če ne dneva. Bleščice Garyja Glitterja, po tej pesmi je dobil vzdevek The Leader, še zagotovo niso pripravljene za smetišče zgodovine.