Glasba za dobro jutro: Handsome Family, Far from any road

Nedelja je … za te stvari. Za na primer ogled kake dobre serije, pospremljene z dobro muziko.

Objavljeno
05. april 2014 23.10
Delo.si
Delo.si

Če je še niste gledali, si jo le oglejte – ameriško serijo True Detective, namreč. Okej, če imate preveč občutljive želodce in ne prenašate bolj ali manj krvavega okultizma, potem raje ne, v nasprotnem pa boste prikovani pred televizor in si želeli, da vam naslednji dan ne bi bilo treba v službo in bi si zato lahko privoščili celonočni kriminalni maraton.

No, ne glede na temačno tematiko in dokaj zapletene (beri: težke) karakterje v filmu – glavna dva sta Woody Harrelson in Mathew McConaughey –, pa je uvodna glasba skorajda vesela (a taka je le na posluh, po besedilu niti ne) in utegne popestriti tole jutro, pa naj bo oblačno, deževno ali preprosto neperspektivno. No, 'video', ki je pravzaprav kolaž podob iz serije – na veliko žalost privržencev ima žal le osem delov – je seveda dokaj turoben, na trenutke strašljiv, a ne dajte se – razveselite se z muziko ameriške skupine s simpatičnim imenom Handsome family, torej 'Čedna družina', ki sta jo dejansko zasnovala mož in žena, Brett in Rennie Sparks, ter k sebi povabila še bobnarja Mikea Wernerja, skupaj pa preigravajo zelo prebavljiv county z elementi americane, tako da jih človek lahko včasih zamenja tudi z bendom Calexico.

No, če pa se boste spustili v bolj poglobljeno razmerje z 'družino', boste ugotovili, da pravzaprav niti ni tako naključje, da so enega od njihovih komadov uporabili prav za uvod v krvavo serijo, saj, podobno kot Nick Cave, slovijo po svojih 'murder ballads', baladah, kjer je ponavadi (vsaj) eden od udeležencev ne odnese prav dobro ... Nenazadnje, tudi naslov albuma, na katerem dotična pesem je, nosi dokaj povedno ime - Singing bones (pojoče kosti). Pa so res simpatični ...