Glasba za dobro jutro: HIM, Join Me in Death

Kaj vse bi naredili za ljubezen?

Objavljeno
09. avgust 2016 17.52
B. M.
B. M.
Finski pevec Vile Valo je poleg solističnega ustvarjanja znan tudi po sodelovanju z drugimi glasbeniki, kot so Natalia Avelon, Daniel Lioneye, Apocalyptica, The 69 Eyes, Cradle of Filth, a najbolj znan je kot prvi mož skupine, ki jo je v začetku 90. let ustanovil že kot najstnik - HIM (najprej imenovane His Infernal Majesty).

HIM na splošno velja za rokersko skupino, se pa spogleduje tudi z drugimi žanri, večinoma s popom in zaradi rahlo distorziranih kitar z metalom. Prav tako velja za mednarodno najuspešnejšo finsko skupino, k njihovi prepoznavnosti čez lužo je precej pripomogel Bam Magera iz MTV resničnostne oddaje (in pozneje filmov) Jackass; iz preprostega vzroka: bil je navdušen nad glasbo HIM.

Osem studijskih plošč so do zdaj prodali v več kot osem milijonov izvodih in poleg sedmih platinastih ploščah in več kot desetih zlatih albumov je zaščitni znak skupine heartagram, ki ga je v svojem dvajsetem letu oblikoval Valo in se je pojavljal v številnih filmih in TV-serijah, kot so Transformerji, Viva La Bam, LA Ink in v zaradi Matrice leta 1999 spregledani znanstvenofantastični mojstrovini The Thirteenth Floor.

V zadnjem filmu (pa tudi v uspešnici Nevidno zlo 2: Apokalipsa) je mogoče slišati tudi eno največjih uspešnic HIM Join Me in Death iz druge studijske plošče Razorblade Romance. Pevec Valo je posebej poudaril, da pesem, kot so številni oboževalci narobe razumeli besedilo, ni povabilo k samomoru, temveč je »zgolj« pesem o ljubezni. In o tem, kaj vse bi zanjo storili.