Glasba za dobro jutro: Jayne Mansfield, Too Hot To Handle

Ikona velikih platen 50. in 60. let minulega stoletja bi danes praznovala 82 let.

Objavljeno
17. april 2015 18.02

Jayne Mansfield je bila v 50. in zgodnjih 60. letih minulega stoletja impozanten seks simbol, eden največjih, kar si jih je zamislil Hollywood.

Bila je zgodnji Playboyev modelov in »Marylin za revne moške«, tudi tako so jo označili, sicer pa postavna blondinka, s katero so pri 20th Century Fox's vzpostavili alternativo Monrojevi, ki je blestela natanko v istih letih.

Na velikem platnu je pretežno blestela kot platinasta praznoglavka, v resničnem življenju pa je bilo zelo drugače, saj naj bi imela inteligenčni kvocient 163.

Nastopala je tudi kot pevka. Učila se je igranja violine in klavirja, zapela pa tako v filmih kot na nastopih v živo. Med albumi, ki jih je izdala, je bil tudi Jayne Mansfield: Shakespeare, Tchaikovsky & Me, na katerem je ob zvokih Čajkovskega recitirala poezijo Shakespeara in drugih literatov, a so se ji ob tem njenem podvigu v The New York Timesu »poklonili« takole: »Mansfieldova je dama z veliko šarma, a branje poezije ne sodi vanj.«

Kasneje pa je inspirirala punkerje in rockerje. Zasedba The Mansfields, ki se ji je poklonila že z imenom, je, denimo, izdala pesem Jayne Mansfield was a punk ...

Danes bi imela natanko 82 let, a je že leta 1967 umrla v prometni nesreči. Stara je bila komaj 34 let.