Glasba za dobro jutro: Jeff Wayne, Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds

Življenje je posvetil tako dobri priredbi, da jo je znova priredil.

Objavljeno
16. februar 2016 21.55
Delo.si
Delo.si
Znanstvenofantastična mojstrovina britanskega pisatelja Herberta Georgea Wellsa Vojna svetov je doživela nešteto priredb, zlasti hoollywoodske uprizoritve so bile odmevne, najbolj Spielbergova visokoproračunska priredba iz leta 2005 s Tomom Cruisom in Dakoto Fanning v glavnih vlogah.

A roman ni navdihoval le filmske industrije, temveč tudi glasbenike, med najbolj znanimi je skladatelj Jeff Wayne. Začel je kot producent, pomagal je tudi očetu Jerryju Waynu, znanem po šovih, kot sta Guys and Dolls in A Tale of Two Cities. Ko je začel sam skladati, je sodeloval z Justinom Haywardom iz The Moody Blues in Davidom Essexom ...

A Jeff Wayne se je najbolj proslavil ravno z Wellsovo priredbo Vojne svetov: Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds. Dvojni konceptualni album iz leta 1978 vsebuje prvine progresivnega rocka, ki ga izvaja orkester. Album je postal uspešnica, do leta 2009 ga je navdušil 2.256.286 poslušalcev po svetu, povzpel se je tudi na britansko lestvico 40 najbolje prodajanih albumov. Kljub neštetim glasbenim dosežkom je Waynovo kariero zaznamovala ravno ta priredba. Tako zelo, da se je odločil, da jo bo znova priredil, novembra 2012 jo je res.