Glasba za dobro jutro: Jim O'Rourke, Women of the World

V razmislek in navdih, čeprav je dan žena že mimo.

Objavljeno
11. marec 2014 22.08
mdr*Mnenja/SP
Delo.si
Delo.si

"Ženske, prevzemite krmilo, sicer bo šel svet po gobe, in to kmalu."

Razmeroma dolga pesem, a izrazito kratko besedilo. Jim O'Rourke, leta 1969 v Chichagu rojeni glasbenik, pač v enem stavku strne vse, kar je treba – kar bi bilo več, bi lahko označili zgolj še za besedno figuro, ki se ji reče preobilje ali pleonazem.

Naj bo tole v navdih ženskam, ki znajo in zmorejo, pa si ne želijo mazati rok tam, kjer se v glavnem drenjajo moški, ki se prenarejajo, da znajo in zmorejo. Za tiste, ki jim ženska udarnost ni preveč blizu, pa je lahko zgolj prijeten glasbeni uvod v novi dan. Jimu, moški gor ali dol, gre namreč godba kar dobro od rok, preigrava pa skoraj vse zvrsti, ki se oklepajo rocka – indie, post, eksperimentalni, pa še kakšno.

Da, nekoliko več eksperimentirati in ne misliti zgolj na svojo lastno zadnjico – morebiti bi bil to delni odgovor na reševanje izgubljenega časa, ki ga s čedalje globljo gubo med očmi spremljamo že vrsto let, pa še vedno brezciljno odteka. Ampak OK, morda bodo pa ženske le poprijele še za peti vogal, na katerem stoji svet … le priložnost bi jim bilo treba dati; redke so namreč tiste, ki so jo dobile, pa so se izneverile.

Pa lep dan – tudi moškim! In brez zamere – brez vas pač (ne) zmoremo!