Glasba za dobro jutro: Miriam Makeba, The Click song

Zlahka vam zavozla jezik, prinese pa tudi srečo.

Objavljeno
21. junij 2013 14.06
Delo.si
Delo.si

Človeka že lahko izženeš iz Afrike, ne moreš pa Afrike iz človeka. Kar je lepo razvidno iz ne vedno prijetnih življenjskih okoliščin znamenite južnoafriške pevke Miriam Makeba (morda ne poznate vseh podrobnosti?), pa tudi iz tradicionalne pesmi, ki jo je prepevala in tako spustila v širni svet, The Click Song.

Izvorno se je pesem sicer imenovala Qongqothwane. Belec, ali vsak drug, ki ne govori enega od južnoafriških jezikov xhosa, si seveda lahko puli lase in se sprašuje, kako bi prebral zapleteno sosledje črk v naslovu, ne ve pa, da mora pri izgovorjavi obvladati predvsem tleskanje soglasnikov. Da ne bi vsi po vrsti predčasno obupali, ga je Miriam Makeba prilagodila za vse in poenostavila v The Click Song. Pesmi, kot je razvidno, ni čisto nič odvzela, kvečjemu dodala.

In še dodatno pojasnilo: naslov pesmi dobesedno pomeni Tok-tok hrošč. Zanimivo je, da posamezni hrošči dejansko oddajajo tlesku podoben zvok, ko s svojo trebušno stranjo lahko udarjajo ob tla.

Ljudstvo Xhosa verjame, da jim hrošči tako prinašajo dež, z njim pa srečo in moč, da v kriznih časih upajo na boljšo prihodnost. Ni izključeno, da se ne zalezeta tudi v tistega, ki pesem zgolj posluša. Splača se poskusiti.