Glasba za dobro jutro, petek, 25.

Kot bi rekel Douglas Adams: »Samo brez panike!« Mi pa danes dodajamo še: brisače na plan!

Objavljeno
24. maj 2012 10.26
Delo.si
Delo.si

Danes bomo preskočili (bivši) dan mladosti in vas seznanili z nekim drugim dnevom, ki ga poznajo predvsem ljubitelji britanskega pisatelja znanstvene fantastike Douglasa Adamsa.

25. maj je namreč mednarodni dan brisače. Brisače pa zato, ker je ta po mnenju Adamsa, »ena od naj naj najkoristnejših stvari, ki si jo medzvezdni popotnik lahko omisli. Po eni plati ima veliko praktično vrednost - popotnik jo lahko ovije okrog sebe, da ga greje, ko prečka mrzle lune Bete Jaglana; na lesketajočih se plažah iz marmornega peska na Santraginusu V se lahko uleže nanjo in vdihava opojne morske hlape; na njej lahko spi pod zvezdami, ki sijejo tako žareče rdeče na puščavskem Kakrafoonu; lahko jo razpne kot jadro na majhnem splavu in se odpelje po počasni težki reki Moth; mokro lahko uporabi kot orožje v boju z golimi rokami; lahko si jo ovije okrog glave, da se zaščiti pred škodljivimi izparinami ali da se obrani pogleda traalskega hroščatega krvoloka (neznansko neumna žival: če ga ne morete videti, sklepa, da tudi on ne vidi vas - zabit ko štor, ampak zelo zelo krvoločen); z njo lahko maha v stiski, da prikliče pomoč, in seveda se z njo lahko tudi obriše, če je še vedno dovolj snažna.« (citat je iz knjige Štoparski vodnik po galaksiji).

Kako se praznuje dan brisače? Na ta dan imajo pisateljevi privrženci ves dan s seboj brisačo in jo tudi z veseljem nosijo okoli vratu.

Videospot pesmi Rockstar je ljubiteljsko delo Douglasa Adamsa, ki je bil, mimogrede, velik navdušenec nad Macom in tehnologijo nasploh. Rad je imel tudi glasbo; zbiral je električne kitare in poslušal predvsem Pink Floyde in Beatlese. Punčka, ki nastopa v videospotu, je njegova (takrat) petletna hčerka Polly, avtorica pesmi in izvajalka pa Margo Buchanan, pisateljeva dobra prijateljica.