Glasba za dobro jutro: Ramones, Blitzkrieg Bop

Trije akordi. A po več kot 35 letih prva singlica legendarnih newyorških punk rockerjev še vedno buta.

Objavljeno
06. november 2012 16.43
Staš Ivanc, Panorama
Staš Ivanc, Panorama

Ko so Joey, Johnny, Dee Dee in Tommy Ramone leta 1976 izdali svoj prvi album, preprosto naslovljen Ramones, verjetno niso pričakovali, kakšen plaz so sprožili.

Čeprav so jih kritiki kovali v zvezde zaradi njihove nebrzdane energije in surovega rock'n'rolla, se singlici Blitzkrieg Bop in I Wanna Be Your Boyfriend še zdaleč nista uvrstili med najbolje prodajane plošče, album pa je prilezel le do 111. mesta Billboardove lestvice.

Ramones v svoji več kot dvajsetletni karieri niso nikoli doživeli komercialnega uspeha, a ostajajo ena najpomembnejših skupin sodobnega rock'n'rolla, zaslužnih za preboj punk rocka po svetu.

Njihove nastope leta 1976 v Britaniji, kjer so bili neprimerno večje zvezde kakor lastni v domovini, so si ogledali člani velikega dela tedaj porajajočih se bendov britanskega punka.

In kakor so priznali pozneje, so vsi - ko so slišali Ramonese - močno pospešili svoje komade.

Iz tistega časa izvira tudi anekdota, kako sta se na enem od koncertov srečala kitarist Johhny Ramone in basist Clashev Paul Simonon.

Johnny ga je vprašal: »Kaj počneš? Si v bendu?«

Paul je odvrnil: »No, za zdaj samo vadimo. Pravimo si Clash, ampak nismo prav dobri.«

Johnny je dejal: »Čakaj, da slišiš nas - bedni smo in ne znamo igrati. Samo pojdi na oder in igraj.«

Ramones so po 21 albumih in več kot 2200 nastopih razpadli leta 1996. V samo osmih letih po razpustitvi skupine so umrli kar trije ustanovni člani: pevec Joey, kitarist Johnny in basist Dee Dee.

Toda njihova glasba še kako živi.

Hey! Ho! Let's go!