Glasba za dobro jutro: Rita Pavone, La partita di pallone

Zimzelena italijanska pevka, ki je zaslovela kot najstnica, danes praznuje okroglih 70 let.

Objavljeno
21. avgust 2015 16.52
Delo.si
Delo.si

Danes je nedelja. Nogometaši Olimpije se bodo v Stožicah potili s kolegi iz NK Celje, Čarda Martjanci se bo udarila z Luštom Beltinci.

Zimzelena italijanska pevka Rita Pavone se je že leta 1962 – kot najstnica – spraševala, ali se njena slabša polovica vsako nedeljo dejansko poda na navijanje ob zelenici ali kam drugam. V tistem času je rokohitrsko zaslovela po Apeninskem polotoku in kmalu veliko širše, pomemben korak na tej poti pa je bil prav izid uspešnice La partita di pallone (Tekma z žogo).

Takole gre: »Zakaj, zakaj me ob nedeljah vedno puščaš samo, da bi šel na ogled tekme z žogo. Zakaj, zakaj, enkrat ne pelješ tudi mene ...

Kdo ve, če greš v resnici gledat svojo ekipo, ali pa se, ko me zapuščaš, izgovarjaš na žogo. Kdo ve, kdo ve, če govoriš laž ali resnico ...«

Nedeljska borba z okroglim usnjem na svežem zraku preide v vsakodnevno bitko z ljubosumnostjo ... Zakaj današnja objava? Pevka, ki že od šestdesetih let živi v Švici, bo danes upihnila 70. svečko. Sedem desetletij je namreč minilo, odkar se je rodila v Torinu.