Glasba za dobro jutro: Sara Bareilles, Brave

Danes je dan boja proti homofobiji in sorodnim oblikam netolerance.

Objavljeno
15. maj 2015 14.18
TOPSHOTS-UKRAINE-SOCIAL-GAY-PARADE-PROTEST
Delo.si
Delo.si

Vsakoletni 17. maj je dan, ki je rezerviran za dan boja proti homofobiji in sorodnim oblikam netolerance. Pobuda sega v Kanado in leto 2003, ko so ga v Québecu organizirali prvič, leto zatem je postal mednarodnen, kasneje se je iz prvotnega dneva boja proti homofobiji razširil na bitko proti transfobiji in bifobiji.

Na spletni strani dneva sta letos pobudo podprli tudi podpredsednica evropskega parlamenta Ulrike Lunacek in generalna direktorica Unesca Irina Bokova, v videu Faces (Obrazi), ki so ga pred nekaj dnevi objavili v uradu za človekove pravice pri Združenih narodih, pa med anonimnimi vsakdanjimi obrazi (odtod naslov) v vlogi podpornika nastopa tudi generalni sekretar te krovne svetovne organizacije Ban Ki Mun.

»Lezbijka, gej, biseksualec, transseksualec, interseksualec, queer. Ste se sposobni zazreti onkraj oznake?« sprašujejo v Združenih narodih. Lahko dodamo še naslednje vprašanje. Prepoznate, kdaj si kdo pred domačim pragom na hrbtu katerekoli manjšine prizadeva predvsem za dosego kratkoročnih političnih ciljev, na primer oblasti?

V iskanju odgovorov bo v pomoč uspešnica Brave (Pogumen) ameriške glasbenice Sare Bareilles, ki so jo v Združenih narodih izbrali za glasbeno podlago videa.