Glasba za dobro jutro: Tabanka Djaz, Depois do Silêncio

Po enajstih letih »tišine« je skupina iz Gvineje Bissau izdala album z naslovom Depois do Silêncio (Po tišini).

Objavljeno
21. januar 2016 16.53
Delo.si
Delo.si

Trije bratje Mikas, José Carlos in Juvenal Cabral so skupaj s kitaristom Aguinaldom Pino leta 1988 v Gvineji Bissau ustanovili skupino Tabanka, ki je zabavala goste v restavraciji z enakim imenom. Pridružil se jim je še bobnar Rui Silva in kmalu so postali prepoznavni doma in po svetu.

Tako so se po uspešni turneji v ZDA odločili posneti prvo ploščo z naslovom Tabanka in ime skupine pa so spremenili v Tabanka Djaz. Koncertne turneje so imeli predvsem v Angoli, Mozambiku, Senegalu, Franciji, Luksemburgu, na Nizozemskem, v ZDA in na Zelenortski otokoh. Zasedba skupine pa se je skozi leta spreminjala.
Drugi album Sperança (1996) so prodali v več kot 40.000 izvodih in si prislužili srebrno, zlato in platinasto ploščo portugalskega fonografskega združenja. Prav tako so bili nominirana za nagrado N'Gomo Africa, ki so bili na afriškem kontinentu enakovredni nagradam Grammy.

Pridobili so si status ambasadorjev glasbene zvrsti gumbé, ki je doma v regiji Bissau. Leta 2002 so izdali tretji album, ki je prinesel veliko svežih zvokov, pri njem pa so sodelovali tudi drugi glasbeniki, kot sta Martinho da Vila in gvinejski kitarist Tony Dudu.

Gospodarska kriza, ki je prizadela lokalno glasbeno industrijo, in izguba nekaterih članov skupine jih je utišala za 11 let. V duhu 25-letnice obstoja skupine pa so 2014 izdali novo ploščo z naslovom Depois do Silêncio (Po tišini), ki izraža njihovo afriško dušo v sedanjem času.