Glasba za dobro jutro, The Beatles, Come Together

Na današnji dan leta 1969 je nastala slavna fotografija Beatlesov, ki krasi naslovnico albuma Abbey Road.

Objavljeno
05. avgust 2014 13.17
Delo.si
Delo.si

Osmega avgusta 1969, nekaj čez pol dvanajsto dopoldne, je iz stavbe EMI Records na Abbey Roadu v Londonu stopilo nekaj oseb in v gosjem redu prečkalo bližnji prehod za pešce. Fotograf Iain Macmillan je imel na voljo samo deset minut, da je fotografiral najslavnejšo skupino na svetu za njihov enajsti album. Povzpel se je na lestev, nekajkrat pritisnil na sprožilec, medtem pa je policist za deset minut zadržal promet.

John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney in George Harrison so se drug za drugim sprehodili čez cesto. Podoba se je zalezla v imaginarij milijonov ljudi po svetu. Fotografija je postala kultna in na Abey Road romajo oboževalci Beatlesov, njihovo posnemanje slavnega sprehoda snema celo spletna kamera. Ulica je dobila poseben status kulturnega in zgodovinskega prizorišča. Volkswagnov hrošč, parkiran na levem pločniku ceste, pa je postal znamenitost zase in je kot razstavni eksponat na ogled v muzeju v Nemčiji.

»Ni treba, da na ovitku plošče piše ime skupine in naslov albuma − to je vendar najslavnejša skupina na svetu!« se je zagovarjal kreativni direktor Kosh, ki je oblikoval ta, že enajsti album Beatlesov. Založba EMI namreč ni delila istega mnenja. A Kosh je imel prav.

Z albuma Abbey Road danes zjutraj poslušajmo pesem Come Together. Besedilo sta John Lennon in Joko Ono napisala med njunim drugim posteljnim dogodkom v Kanadi, kjer sta promovirala ljubezen in mir na svetu.