Glasba za dobro jutro: The Cure, Just Like Heaven

Ikonična skupina britanskega alternativnega rocka se odpravlja na turnejo Latinski Ameriki.

Objavljeno
13. marec 2013 20.35
Posodobljeno
16. marec 2013 05.00
Delo.si
Delo.si

Ko je v drugi polovici sedemdesetih let po britanski glasbeni sceni brzel prvi val punka, je trojica mladcev iz Crawleyja v južnoangleškem okrožju Sussex, kakih 50 kilometrov od Londona, ustvarjala svojo malce drugačno glasbo, ki ni bila ravno punk, ni pa bila niti ravno novi val. Pravili so si Easy Cure.

Ker niso ni niso našli pevca, je vokalistične naloge prevzel kitarist Robert Smith in skupino preimenoval v The Cure. Ostalo je zgodovina. Po post punkovskem prvencu so orali ledino temačnega alternativnega rocka, ki je pozneje dobil oznako gotski rock.

Robert Smith, ki s svojim neobičajnim videzom že skoraj štiri desetletja pooseblja The Cure, pa je vedno oboževal tudi bolj popaste pesmice - in tega ni nikoli skrival -, kar je privedlo do vrste nenavadnih albumov, na katerih so se izmenjavale optimistične, poskočne pesmi in težki, depresivni komadi, iz katerih je vela bolečina.

In s to nenavadno mešanico so postali eden najvplivnejših in najbolj priljubljenih bendov alternativnega rocka osemdesetih in devetdesetih let.

Izdali so trinajst studijskih albumov, deset EP-jev, več kot trideset singlov in prodali skoraj trideset milijonov plošč. Lani so obdelali Staro celino na velikih festivalih, letos pa se odpravljajo na turnejo po Latinski Ameriki, v delu pa je menda tudi novi album.