Glasba za dobro jutro: The Ramones, Psycho Teraphy

Ker bi jo včasih potreboval vsak. Eni redno, drugi občasno.

Objavljeno
06. oktober 2015 09.45
Delo.si
Delo.si
Kaj lahko novega povemo o The Ramones, legendah, očetih panka, ki so že konec 70. let nosili tako ozke kavbojke, kot jih danes nosijo najbolj fensi frajlice na Čopovi ulici? Recimo to, da jih ni več. Skoraj vsi so že pomrli, zato ni res, da si »tudi Ramones želijo nastopati v Severni Koreji«. Dee Dee, Johnny, Joey, Tommy počivajo v miru, trije od njih so umrli od raka. V Severno Korejo si želi Marky Ramone, tako rekoč zadnji preživeli mož, če odmislimo občasne sodelavce skupine.

V komadu Psycho Teraphy s sedmega albuma Subterranean Jungle (1983) so se Ramones na svoj značilno kratek in odrezav način že v začetku 80. let posvetili ameriškemu ljubezenskemu odnosu z zdravili na predpis. Komad sta napisala Johnny in Dee Dee, v njem pa lepo odzvanja tudi današnja realnost ameriške družbe, ki jo skorajda vsak mesec pretresajo strelski pohodi mladostnikov: »I am a teenage schizoid / Pranks and muggings are fun / Psycho Therapy / Gonna kill someone«.

Res pa je, da je lahko psihoterapija tudi koristna. In da bi jo dandanes lahko predpisali kot obvezno marsikomu, ki kroji usodo naše družbe.